Nieuw stadskantoor in Venlo cradle-to-cradle

Het nieuwe stadskantoor van Venlo in Venlo-Zuid wordt geheel gebouwd volgens het Cradle-to-Cradle (C2C)-principe. Naar eigen zeggen brengt de gemeente Venlo de principes van C2C volledig in de praktijk.

Zeventien miljoen euro besparing

Het gaat om een totale investering van 3,4 miljoen euro. Daar staat tegenover dat de investering in veertig jaar tijd een besparing van zeventien miljoen euro oplevert. Medio 2012 start de bouw en in 2014 moet het duurzame stadskantoor klaar zijn. Deze maand moet de gemeenteraad nog akkoord gaan.

Duurzame toepassingen

In het nieuwe gebouw wordt drielaags glas, warmte/koudetoeslag, zonnepanelen en led-verlichting toegepast. Een zogenoemde ‘zonneschoorsteen’ moet zorg voor een natuurlijke luchtstroom door het gebouw.

C2C

Het gebouw kan verder de vervuilde lucht van de naastgelegen weg zuiveren en het wordt gekoeld door de Maas en de onderliggende parkeergarage. Het kantoor en de kassen genereren warmte voor de woningen. Regenwater wordt gebruikt en weer gezuiverd voordat het de Maas in stroomt. Architectenbureau Kraaijvanger Urbis heeft het gebouw ontworpen.

Bron: Bouwwereld