Kantoorrenovatie Unica Amsterdam: van energielabel G naar A

Greenstep, de joint venture van bouwer Dura Vermeer en installateur Unica heeft binnen acht maanden een kantoor van Unica in Amsterdam gerenoveerd. Het oude energielabel G is opgewaardeerd naar een energielabel A. Door de maatregelen is er een energiebesparing gerealiseerd van 51 procent ten opzichte van de oude situatie.

Duurzame maatregelen

Greenstep heeft deze energielabelsprong bereikt door de volgende maatregelen te nemen:

  • Warmte – en koudeopslag
  • Warmtepomp
  • Bij de gebouwschil zijn het glas (HR++ glas toegepast) en de panelen vervangen
  • Er is een luchtbehandelingskast toegepast met een warmtewiel
  • De verlichting is vervangen door energiezuinige verlichting (onder meer LED-verlichting).
  • Isolatie op de zolders aangebracht

Tweedehands gebouw

Adviseur Paul Smits van Unica zegt tegenover Bouwwereld: “Met een geschikt tweedehands gebouw dat qua volume en constructie goed is, heb je wat kosten betreft al een flinke voorsprong op nieuwbouw. Dit pand aan de Amsterdamse Gyroscoopweg was door de vorige bewoners nogal excentriek verbouwd en daardoor niet erg bruikbaar voor derden. Er was weinig belangstelling voor. Bovendien bleek het een energielabel G te hebben. Dat viel tegen voor een gebouw dat nog maar 12 jaar oud was. We dachten dat het een D – en E-label zou zijn. Maar het was wel goed te verbouwen en relatief gemakkelijk naar energielabel A te upgraden (…) We hebben nog niet alles gedaan wat mogelijk was. Het had een voorbeeldproject kunnen zijn, maar daar was het geld niet voor. De investeringen zijn afgestemd op een economisch voordelige huurprijs”.

Joint venture

In 2010 is GreenStep gestart als joint venture tussen bouwer Dura Vermeer en Unica. Elk jaar wil GreenStep tussen de acht en tien projecten realiseren. Ze zien renovatie als de nieuwbouw van de toekomst.

Artikel Bouwwereld

In het bijgevoegde Bouwwereld artikel wordt ingegaan op de case.

Bron: Greenstep / Bouwwereld