San Francisco registreert ‘groen’ label

De lokale overheid van San Francisco gaat van elk gebouw vermelden welk ‘groen’ label het heeft. Een ‘groen’ label wordt opgenomen in het officiële vastgoedregister van de stad San Francisco.

LEED en Energystar

Elke burger kan controleren of een gebouw een LEED of een Energy Star certificering heeft. In San Francisco zijn er meer dan duizend woningen en 250 gebouwen die gecertificeerd zijn. Dit beslaat meer dan zestig miljoen vierkante meter. Binnen het zakelijke district van ‘SanFran’ is nu 35 procent van de kantoren gecertificeerd met LEED of Energystar.

‘Groene’ certificeringen

De groene labels die worden geaccepteerd zijn US Green Building Council’s Leadership in Energy and Environmental Design (LEED), Build It Green / Green Point Rated, Home Energy Rating System II (HERS II), Home Energy Score (US Department of Energy) en Energystar. Volgen de stad zijn zij de eersten die een labeling in de officiële registers opnemen. De verwachting is dat met een groen label de waarde van het vastgoed toeneemt.

Topprioriteit

De stad ziet het als een ‘topprioriteit’ om de gebouwde omgeving te vergroenen. Meer dan 53 procent van de CO2-uitstoot is afkomstig van gebouwen in de stad.

BREEAM-kaart

In Nederland bestaan er diverse certificeringsmethoden. De Dutch Green Building Council propageert het BREEAM-label, afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk, voor het commerciële vastgoed in Nederland. Deze private certificeringsinstelling heeft voor Nederland een kaart gemaakt van alle BREEAM-gecertificeerde objecten in Nederland. Klik op de kaart om de projecten te bekijken. 

Energielabel App

In Nederland is een groot deel van de gebouwen gelabeld met een energielabel. Met de Energielabel App, mede op initiatief van AgentschapNL, kun je nagaan welke energielabels er in je omgeving zijn, of juist voor je gebouw.

Bron: San Francisco Business Times / San Francisco Examiner
Foto: Inhabitat (Hotel W in San Francisco)