Stadskantoor Utrecht optimaliseert binnenklimaat en werkplekbezetting


Dit bericht verscheen eerder op DGBC.nl.

In maart is DGBC participant QwikSense in samenwerking met ROOT een bijzonder project gestart in het stadskantoor in Utrecht. Een jaar lang wordt het binnenklimaat en de werkplekbezetting gemeten op twee verdiepingen in het nieuwe Stadskantoor.

Meer inzicht in binnenklimaat

Het Stadskantoor heeft te maken met klachten van medewerkers over het binnenklimaat. Ook hebben medewerkers op enkele verdiepingen moeite met het vinden van een vrije werkplek of vergaderruimte. Het huidige gebouwbeheersysteem meet alleen temperatuur en op beperkte plaatsen CO2. Er blijkt behoefte aan objectief en real-time inzicht in de status van het totale binnenklimaat. QwikSense start daarom in maart een innovatieve pilot op 2 verdiepingen van het stadskantoor.

Data verzamelen

Doel van het project is om objectieve data te verzamelen betreffende de status van het binnenklimaat en de bezetting op de verdiepingen 9 en 16 Noord. Ook willen we inzicht krijgen in hoe dit zich verhoudt tot de subjectieve beleving van medewerkers. Met de verzamelde data kunnen de binnenklimaat klachten van medewerkers objectief getoetst worden en daarmee ook gerichter worden opgelost en zelfs verminderd. Met behulp van de objectieve data wordt ook inzicht verkregen in hoe het Gebouw Beheer Systeem beter aangestuurd kan worden en beter kan reageren op de wensen van de medewerkers. Door daarnaast ook nog inzicht te geven in de bezetting van werkplekken en vergaderruimten kunnen deze beter benut worden.

Sensoren

QwikSense levert hiertoe binnenklimaat- en aanwezigheidssensoren per verdieping. De data die deze sensoren verzamelen wordt gevisualiseerd in een dashboard. Middels dit dashboard heeft het stadskantoor 24/7 real-time inzicht in het verloop van de 3 binnenklimaat parameters (temperatuur, CO2 en luchtvochtigheid), worden overschrijdingen t.o.v. gestelde normwaarden gemeld, wordt er een klimaatcijfer weergegeven per sensorzone.

Slimme samenwerking

Door de samenwerking tussen ROOT en QwikSense is het mogelijk slimme plattegronden te creëren waarin wordt gewerkt met verschillende kleuren (rood, oranje, groen). Zo wordt in één oogopslag inzicht verschaft in de status van het binnenklimaat per ruimte en vrije of bezette werkplekken. In  de toekomst kan er op deze manier niet alleen worden aanschouwd welke werkplekken nog beschikbaar zijn op dat moment, maar ook op welke werkplek het binnenklimaat het meest optimaal is om te werken.

Op naar maatregelen

Naast de objectieve data van de sensoren, wordt ook de subjectieve beleving van de medewerkers over het binnenklimaat gemeten door middel van korte, anonieme vragenlijsten op de werkplek. De medewerker kan hier dan op willekeurige dan wel geselecteerde momenten zijn of haar mening geven over het binnenklimaat. Deze meningen worden vervolgens ook als data opgenomen in de analyses.