UPDATES

Verduurzaming vastgoed publieke sector komt in hogere versnelling

Door Redactie - 21 april 2017

Tags:

In de publieke sector is veel te winnen door de verduurzaming van vastgoed in een hogere versnelling te brengen. Met de online applicatie ‘Duurzame Investeringstool’ kunnen eigenaren van publieke gebouwen in kaart brengen hoe zij energie kunnen besparen, de CO2-voetafdruk beperken en hun investeringen kunnen terugverdienen. De tool biedt niet alleen direct inzicht in energiebesparende maatregelen. ABN AMRO Public Sector Clients maakt het voor haar klanten ook mogelijk om deze maatregelen direct uit te laten voeren en te financieren.

De gebouwde omgeving is voor een groot deel verantwoordelijk voor de CO2-uitstoot en het energieverbruik in Nederland. Ook de publieke sector staat voor de uitdaging de leegstand van gebouwen en kantoorpanden te verminderen en vooruitgang te boeken op het gebied van CO2-reductie en innovatie. ‘ABN AMRO wil hierbij een voortrekkersrol vervullen en de transitie naar duurzaam vastgoed in Nederland versnellen. Niet alleen op het gebied van nieuwbouw, maar vooral bij de verduurzaming van bestaande gebouwen. Het vastgoed in de publieke sector is goed voor een derde van al het vastgoed in Nederland. De besparingen op energiekosten in deze portefeuille kunnen oplopen tot ruim dertig procent,’ vertelt Rutger Schuur, directeur Public Sector Clients van ABN AMRO.

Meetbaar en zichtbaar

De Duurzame Investeringstool is ontwikkeld door CFP Green Buildings en biedt een platform om op een integrale manier naar de verduurzaming van gebouwen te kijken. De tool maakt de duurzame prestaties van gebouwen meetbaar en zichtbaar. Het biedt klanten een overzicht van hun assets, een benchmark van het energiegebruik en maatregelen per gebouw om de CO2-uitstoot te reduceren.

Direct een offerte

Door de koppeling met fabrikanten en installatiebedrijven kunnen klanten van ABN AMRO Public direct online een offerte aanvragen: per pand of voor hun volledige portfolio. Deze offertes zijn gebaseerd op de meest voorkomende maatregelen die vastgoedeigenaren kunnen treffen: van ledverlichting, verwarming en isolatie tot het plaatsen van zonnepanelen en door optimalisatie. Ook geeft de tool aan wat de besparingen en terugverdientijden zijn, zodat meteen duidelijk is wat het kost en oplevert om gebouwen en kantoren te verduurzamen. “De Duurzame Investeringstool is een mooi middel om klanten van ABN AMRO te stimuleren met energiebesparing van vastgoed aan de slag te gaan,” zegt Annemarie van Doorn, directeur van DGBC.

Hoe het werkt

De Duurzame Investeringstool brengt de mogelijkheid van energiebesparing in beeld door:

  • Een combinatie van benchmarkdata met best practices op het gebied van technologie, operatie, onderhoud en beheer.
  • Elk gebouw te vergelijken met minstens dertig referentiegebouwen.
  • De maatregelen in detail te beschrijven, zodat klanten hun verduurzaming en energiebesparing kunnen plannen en budgetteren.
  • Een koppeling met vooraanstaande installateurs en leveranciers, wat zorgt voor een betrouwbare en gegarandeerde uitvoering van de maatregelen.
  • De tool biedt verder de mogelijkheid de verduurzaming per pand te plannen en te monitoren.