UPDATES

Basistraining BREEAM-NL In-Use biedt meerwaarde voor facilitair managers

Door Redactie - 8 november 2017

Tags:

Het eigen gebouw is voor veel organisaties een belangrijk visitekaartje van het MVO-beleid. De facilitair manager speelt vaak een sleutelrol bij het optimaliseren van het duurzame gebruik van een gebouw en bij het monitoren daarvan. De basistraining BREEAM-NL In-Use voor facilitair managers kan hier een essentiële rol bij spelen. FMN ontwikkelde de basistraining in samenwerking met de Dutch Green Building Council (DGBC).

Beide partijen deden vorig jaar onderzoek naar de rol van de facility manager in het verduurzamen van gebouwen. De facility manager blijkt een centrale rol te kunnen spelen. Niet alleen staat hij letterlijk tussen directie, kantoorgebruikers en externe adviseurs, ook heeft hij de sleutel in handen voor positieve communicatie over duurzaamheid en voor integrale samenwerking. Duurzaamheidskeurmerk BREEAM-NL In-Use kan de facility manager helpen inzicht te geven in de duurzame prestaties van gebouwen en in de communicatie over duurzaamheid naar de diverse partijen.

Veranderende rol

De rol van de facility manager is in de loop van de jaren steeds belangrijker geworden. Steeds meer wordt de facility manager een huisvestingsverantwoordelijke, die verantwoordelijk is voor onderhoud, beheer, duurzaamheid en soft services, zoals catering en beveiliging. Bovendien blijkt de facility manager vaak een adviserende of zelfs beslissende rol te nemen bij verduurzaming.

Ondersteuning

Daar is wel ondersteuning bij nodig, zoals een stappenplan en een meetmethode. BREEAM-NL In-Use sluit aan op die behoefte en beslaat de breedte van het werkveld van de facility manager door zowel het gebouw, het beheer als het gebruik mee te nemen. Speciaal voor facilitair managers is daarom de BREEAM-NL In-Use basistraining ontwikkeld.

Training BREEAM-NL In-Use

De training biedt een inleiding op de BREEAM-NL-instrumenten. BREEAM-NL In-Use is een instrument voor een objectieve nulmeting, maar ook voor het in beeld brengen van verbeterstappen. In de training worden vragen beantwoord zoals ‘hoe werkt dit instrument?’ en ‘waar te beginnen en met welke tools?’ Ook wordt ingegaan op het creëren van draagvlak voor een verduurzamingsstrategie binnen de eigen organisatie. Kortom, een introductie in dit keurmerk dat wereldwijd het meest wordt gebruikt voor het in beeld brengen van de duurzaamheidsprestaties van een gebouw en haar gebruikers.

Meer weten?

De basistraining BREEAM-NL In-Use voor facilitair managers vindt plaats op dinsdag 21 november 2017 van 12.30 tot 17.00 uur bij Vitra in Ouderkerk aan de Amstel. Kijk in het Inspiration & Learning Centre voor meer informatie en aanmelden.

Bron: Persbericht DGBC & FMN