UPDATES

23.000 zonnepanelen voor groen Ameland

Door Redactie - 27 februari 2018

Tags:

De gemeente Ameland zet flinke stappen als het gaat om verduurzaming en het opwekken van duurzame energie. Neem alleen al het zonnepark van liefst 10 ha; met 23.000 zonnepanelen het grootste van Nederland. Samen met inwoners, bedrijven en lokale partijen, ontwikkelt het Waddeneiland een slim energienet. Alles met als doel om in 2020 grotendeels zelfvoorzienend te zijn in de energieproductie.

Dit artikel verscheen eerder op detechniekachternederland.nl.

Een slim energienet van deze omvang, dat voor één heel gebied wordt ontwikkeld, is uniek in Nederland. Om dit te kunnen realiseren heeft de gemeente Ameland bij het ministerie van I&M een aanvraag gedaan voor de experimenteerstatus. Het eiland fungeert nu als grote ‘energieproeftuin’. Het energieplan is een initiatief van de gemeente Ameland, Eneco, GasTerra, Hanzehogeschool Groningen/EnTranCe, Liander, NAM, Philips Lighting en TNO.

Zonnepark met brandstofcellen

Het 10 ha grote zonnepark van Ameland ligt in een weiland naast het vliegveld. Met een opwekcapaciteit van 6 MW, is het park in 2017 gekoppeld aan het elektriciteitsnet. Samen produceren de 23.000 zonnepanelen genoeg elektriciteit om de huishoudens van de ruim 1.500 Amelanders het jaarrond te voeden.

Als het zonnepark even wat minder elektriciteit produceert, kunnen 45 brandstofcellen op het eiland een deel van de behoefte aanvullen. Deze op afstand aan te sturen brandstofcellen maken heel efficiënt elektriciteit van aardgas. In de toekomst zullen ze geen aardgas meer gebruiken, maar groen gas.

Vraag en aanbod

Voor een écht slimme en duurzame energievoorziening moet het slimme energienetwerk van Ameland straks vraag en aanbod van duurzame energie voortdurend op elkaar afstemmen. Indien mogelijk willen de Amelanders ook energie opslaan, zodat het eiland voldoende energie kan leveren tijdens het drukke zomerseizoenen.

Jaarlijks bezoeken zo’n 550.000 tot 600.000 toeristen het Waddeneiland. De partners in het duurzame energieplan onderzoeken daarom onder andere of de reserve-elektriciteitskabel, die Ameland verbindt met het vasteland, kan worden gebruikt om elektriciteit aan te leveren of af te voeren.

Betrokken eilandbewoners

De bewoners van Ameland worden nauw betrokken bij de plannen. Dat zij zich ook betrokken voelen, blijkt wel uit het feit dat heel veel Amelanders mede-eigenaar zijn van het zonnepark. Ook mogen zij meebeslissen over manieren om meer duurzame energie op te wekken.

Zo kunnen ze onder meer kiezen uit windmolens, woningen en gebouwen beter isoleren, geothermie, getijdenstroom, opslag met waterstof of nog meer zonneparken. Intussen blijft het aantal duurzame projecten op Ameland groeien. Zo rijden er sinds begin 2017 elektrische bussen op het eiland en wordt er energiezuinige ledverlichting gebruikt.

Innovatieve gaswarmtepompen

Ook is de aanschaf van een hybride warmtepomp voor Amelanders extra aantrekkelijk gemaakt, dankzij een subsidie van de overheid en een extra premie van GasTerra waarop bewoners aanspraak kunnen maken. Verder hebben de zwembaden op twee vakantieparken een eigen gasgestookte warmtekrachtinstallatie.

Het Natuurcentrum op Ameland heeft voor een verwarming met twee innovatieve gaswarmtepompen gekozen. Die toestellen zijn ongeveer 40% zuiniger dan een ‘gewone’ verwarmingsinstallatie. Voorlopig draaien die pompen op aardgas, maar in de toekomst kunnen zij ook, net als de toestellen met brandstofcel, op groen gas draaien.

Meer weten over alle lopende projecten op Ameland? Kijk dan op de website van Duurzaam Ameland.

Bron: De Techniek Achter Nederland