‘Take away’-restaurant met stekkervrije keuken


In hartje Utrecht verrijst The Green House; het eerste echte ‘take away’-restaurant. Het gebouw – inclusief alle installaties – is na 15 jaar uit elkaar te schroeven en mee te nemen naar een andere locatie. Alle leverende partijen investeren samen in de uitrusting van het gebouw en blijven eigenaar van hun spullen. De uitbater gaat betalen voor branduren in plaats van lampen en licht, voor het gebruik van zitplaatsen in plaats van de stoelen zelf. Het eerste circulaire restaurant smaakt naar meer.

Dit bericht verscheen eerder op de Techniek Achter Nederland.

The Green House in Utrecht opent op 9 april zijn deuren. Het wordt een restaurant- en zalencentrum dat zelf de groenten kweekt die het serveert, in een hippe urban farm achter glas op de eerste verdieping. Een restaurant waar op kolen van olijfpitten wordt gekookt in plaats van op stroom of gas. Waar zelfs het koffiedrab nieuw leven krijgt, bij de teelt van oesterzwammen.

The Green House: ultieme proeftuin

Samenwerkingsverband R Creators – bestaande uit StruktonBallast Nedam en Facilicom– is verantwoordelijk voor de realisatie van het horecapaviljoen, net als van het grote gebouw ernaast: rijkskantoor De Knoop. De partners maakten het project tot de ultieme proeftuin voor circulariteit.

Circulariteit? Daar bedoelen we mee dat vrijwel alle verwerkte producten en materialen opnieuw te gebruiken zijn en waar mogelijk ook al eerder zijn gebruikt. Om afval te vermijden, om geen grondstoffen en energie te verspillen. Het consortium wilde maar wat graag gaan proeftuinen met het concept van de toekomst. En daar gaat het heel ver in.

Donorgebouw

De oude Knoopkazerne – herontwikkeld tot rijkskantoor De Knoop – dient in veel opzichten als donorgebouw. Veel gebruikte materialen uit de kazerne kregen een tweede leven in The Green House, zoals de glazen gevelbekleding. Maar ook levert De Knoop zijn overtollige warmte en koude straks aan het etablissement. Alle bouwelementen zijn demontabel uitgevoerd, zelfs de fundering. Over 15 jaar is alles uit elkaar te schroeven en op een andere plek weer neer te zetten.

Een verticale, zwevende tuin in het gebouw zorgt deels voor luchtverversing. In de keuken zijn gas en stroomvreters, zoals diepvriezers, uit den boze. Stekkervrij is het streven, hoewel er nog steeds wel elektriciteit nodig is voor bijvoorbeeld de koeling van de voedingswaar. Maar ook die komt van eigen dak, van de 120 zonnepanelen die zijn geplaatst. Natuurlijke lichtinval en slimme-CO2 gestuurde installaties maken de inzet van licht en lucht efficiënter.

15 jaar ‘hip & happening’ houden

Bij circulaire gebouwen horen ook andere businessmodellen. Ook daar werkten de partners een circulair concept voor uit. Bijna alle leverende partijen blijven eigenaar van hun producten. De exploitant betaalt hen volgens het principe pay-per-use, ofwel naar gebruik.

Niet kopen, leasen of huren, maar betalen voor de output van onderdelen van het gebouw waar specialistische partijen verantwoordelijk voor blijven. Zoals de keukenapparatuur, de verlichting, de zonnepanelen, het meubilair. Zo werken alle partijen er samen aan om The Green House 15 jaar lang hip, happening en werkend te houden. Daarna is het inpakken, wegwezen en… weer uitpakken.

Bron: De Techniek Achter Nederland

Beeld The-Green-House-foto: De Techniek Achter Nederland / The Green House