Nieuws

Groot verschil theoretisch en werkelijk gasverbruik kantoren door slechte inregeling klimaatinstallatie

Onderzoeksbureau ECN heeft samen met Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de gegevens van de energielabeldatabase van ongeveer. 1.000 kantoren gekoppeld aan het werkelijke gas – en elektriciteitsverbruik van dezelfde kantoren. Hierbij is in de analyse rekening gehouden met de kantoorgrootte. De voornaamste conclusie: in een A-label kantoor het gasverbruik gemiddeld 50% lager is dan in een G-label kantoor.

Zes Nederlandse projecten winnen internationale BREEAM Award

Maar liefst zes Nederlandse projecten vielen afgelopen dinsdagavond in de prijzen tijdens de uitreiking van de internationale BREEAM Award in het Marriott Hotel in London. Gebouwen van Bol.com, TU Eindhoven, Geelen Counterflow, Energy Academy Europe, Royal Agio Cigars en Heuvel Eindhoven wonnen elk een BREEAM Award, de internationale prijs voor duurzame gebouwen.

Haalbaarheidsonderzoek EPC-facilitators: ‘Wie neemt de regie?’

Uit ervaringen in een tiental Europese landen blijkt dat de inzet van deskundige en onafhankelijke EPC-facilitators helpt in de publieke sector om tot verduurzaming van gebouwen te komen op basis van een Energieprestatiecontract (Energy Performance Contract EPC). RVO.nl heeft daarom drie experts gevraagd om een haalbaarheidsstudie uit te voeren naar de inzet van EPC-facilitators in Nederland. Dit vanuit het Europese samenwerkingsprogramma GuarantEE, met 14 partners uit 14 Europese landen.

Vastgoed financieren door verduurzaming

De vastgoedsector trekt flink aan. Positief natuurlijk, maar dat brengt ook nieuwe uitdagingen met zich mee. Complexe vraagstukken over financiering van vastgoedprojecten is er daar één van. Wat te denken van alle snelle duurzaamheidsontwikkelingen? Hoe passen die in het financieringsplaatje? Een bijdrage van subsidiespecialist Subvention.

Energielabel ontbreekt bij aanvang nieuwe huur? Dit zijn de gevolgen voor de huurprijs

De kantonrechter Eindhoven heeft een opvallende uitspraak gedaan in een zaak waarbij er bij aanvang van de huurovereenkomst geen geregistreerd energielabel was. De energieprestatie van een huurwoning is met name van belang voor verhuurders van woningen die onder de liberalisatiegrens liggen. Dit bepaalt namelijk mede het aantal huurpunten van de woning voor het Woningwaarderingsstelsel. Het aantal huurpunten bepaalt vervolgens de maximale huur die de verhuurder mag vragen.

Deel uw basisgegevens voor onderzoek inventarisatie energieprestatiecontracten

Om een beter zicht te krijgen op de markt rondom Energieprestatiecontracten voert Rijksdienst voor Ondernemend Nederland een onderzoek uit naar de in 2016 afgesloten contracten. Bedrijven die energiediensten leveren via een energieprestatiecontract worden uitdrukkelijk verzocht om enkele basisgegevens te delen met RVO. RVO zal hier zorgvuldig en vertrouwelijk mee omgaan. De geaggregeerde resultaten worden gebruikt in rapportages naar de ministeries, naar Europa en worden verspreid via media.