Columns

Column Annemarie van Doorn: Trump: dé nieuwe uitdaging in de strijd tegen klimaatverandering

Bovenop alle uitdagingen in de strijd tegen klimaatverandering heeft de wereld er een bijgekregen. Hij heet Donald Trump en is de 45ste president van Amerika geworden. Trump noemt klimaatverandering een ‘hoax’. Dat was al zorgelijk toen hij ‘slechts’ kandidaat was, dat wordt het des te meer nu hij officieel de baas is van het meest invloedrijke land ter wereld.

Column: Stop een thermometer in uw (zorg) vastgoed!

Zorgvastgoed is voor menig bestuurder een kopzorg. De invoering van zorgzwaartepakketten heeft grote financiële gevolgen en leidt soms zelfs tot leegstand. Gebouwen, opgeleverd in de vorige eeuw, voldoen niet meer aan de huidige zorgbehoeften en woonwensen. Hoge energielasten zorgen nu voor hoge exploitatiekosten. En door de ‘business as usual’ wordt verduurzaming uitgesteld. Zonde, want iedereen wordt (letterlijk) beter van duurzaam zorgvastgoed, betoogt energiebesparingsadviseur Erwin Kamminga.

Blog Bert van Renselaar: Er is geen Planeet B

Je kent het wel: het is zomer en je hebt zin om een leuk tuinfeest te organiseren voor je vrienden. Lekker kletsen, eten en drinken tot het diep in de nacht is terwijl je geniet van het mooie weer. Als je een beetje een ervaren tuinfeest organisator bent weet je dat je mooie herinneringen niet altijd meer een afspiegeling van de werkelijkheid zijn. En om te voorkomen dat je tuinfeest in het water valt heb je een Plan B. Dat bestaat uit de partytent die je in de schuur hebt staan of een alternatieve locatie zodat je bij regen je feest gewoon door kunt laten gaan.

Vastgoedondernemer Stefan Schilperoord (28): ‘Bij ondernemen hoort terugverdienen’

Stefan Schilperoord is een jonge ondernemer en bestuurslid bij afdeling Midden van Vastgoed Belang. Hij is fulltime ondernemer sinds hij is afgestudeerd in bedrijfskunde en notarieel recht. Tijdens zijn studie is hij spelenderwijs in de kleine kamerverhuur gerold. Hij was op zoek voor zichzelf naar studentenhuisvesting in Utrecht, toen hij op het idee kwam een groter pand te huren dan hij zelf nodig zou hebben. Vervolgens is met opdelen van m2 en bouwen van kamers voor andere studenten zijn ‘bedrijf‘ in kamerverhuur van de grond gekomen. Vanuit zijn bedrijf Vastgoedplan verhuurt hij vanuit verschillende panden inmiddels kamers aan 16 huurders.

Vastgoedadviseur Erwin Kamminga: maak van een energie-audit een lust

De energieaudit: ziet u die als een last? Zonde, want u kunt van de last een lust maken! Simpelweg door deze wettelijke plicht te zien als een kans om uw gebouw – en daarmee uw organisatie – te verbeteren. Sterker nog: u zorgt er dan voor dat uw medewerkers en cliënten zich beter gaan voelen. Alleen al daarom zouden zorginstellingen positieve energie moeten steken in de energieaudit. Die biedt namelijk duidelijke aanknopingspunten voor ‘care’ en ‘cure’ van uw organisatie.