Video: budget neutraal gebouwen verduurzamen

Een ESCO staat voor Energy service company. Bij een ESCO wordt de aanleg, beheer en het onderhoud van de installaties overgenomen. Een ESCO laat zich terugbetalen uit de energiebesparende maatregelen die worden genomen. Dit houdt in dat een gebouw budgetneutraal kan worden verduurzaamd. Een ESCO garandeert een energiebesparing, inclusief de financiering. Bij een ESCO wordt alles door de markt geregeld en is geen subsidie nodig.

Energiereductie

ESCO’s dragen bij aan energiereductie. Normaal wordt er 1% bespaard op energie per jaar. Een ESCO kan dit met een kwart of een half procent versnellen. Dat is een aanzienlijke groei van 25 to 50%. In Rotterdam hebben ze het ESCO-model toegepast bij negen zwembaden. Met het tienjarige ESCO-contract wordt 34% bespaard op energie en 15% bespaard op de onderhoudskosten. Daarnaast wordt water – en luchtkwaliteit verbeterd. Rotterdam wil het model ook gaan inzetten voor scholen en sportcentra. In Duitsland, Engeland en de VS wordt het model al langer en uitgebreider toegepast.

Bekijk hier de video


Geef een reactie

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>