Cases: duurzame zorggebouwen en instrumenten in de markt

AgentschapNL heeft een aantal inspirerende voorbeelden van duurzame zorggebouwen en instrumenten in het zonnetje gezet. Er wordt tot wel 25 procent bespaard op de energierekening. In de praktijk komen veel zorginstellingen er niet toe om energiebesparende maatregelen te treffen, ondanks de nodige adviesrapporten die zijn opgesteld. Klik op de titel voor meer informatie over het project.

Projecten

 1. Bruggerbosch, Enschede
  Het welzijn van de bewoners staat centraal bij verpleeghuis Bruggerbosch in Enschede. Dus ook bij de keuze voor een luchtbehandelingsysteem voor de nieuwbouw in 2006, was dat het uitgangspunt. De uitdaging was om een systeem te vinden dat de kosten voor de koeling binnen de perken houdt.
 2. Koninklijke Kentalis
  Een lagere energierekening, een beter binnenmilieu en betere werkprestaties. Dat klinkt de facility manager als muziek in de oren. Het is haalbaar door te investeren in slim energiegebruik. Hoe werk je als facility manager samen met anderen in de keten van duurzaam gebouwenbeheer? En hoe kom je tot het optimale resultaat? Paul Erkelens, regiohoofd facilitaire ondersteuning bij Koninklijke Kentalis, en René Le Mair, unitmanager bij dezelfde organisatie, werken samen om de bewoners van de zorg- en onderwijsinstellingen actief te betrekken bij duurzaamheid en energiebesparing.
 3. Charim, Zeist
  Zorggroep Charim heeft op de locaties Mirtehof en Amandelhof in Zeist de oude, energievretende verlichting vervangen door Schoon Licht-oplossingen. “Pure winst die je binnen een paar jaar in handen hebt, zowel in termen van financiën als in comfort”, vinden gebouwbeheerder Erik Hubertse en financieel adviseur Gert van de Kraats. Daarnaast blijkt het vervangen van de verlichting voor optimaal lichtcomfort te zorgen en dat draagt bij aan de tevredenheid van bewoners.
 4. Milieuthermometer
  Milieuthermometer is ontwikkeld door Milieuplatform Zorgsector (MPZ) in samenwerking met SMK (Stichting Milieukeur). Deze Milieuthermometer bestaat uit een set van criteria om aan de facilitaire bedrijfsvoering te werken op grond waarvan een ziekenhuis, GGZ- of zorginstelling een bronzen, zilveren of gouden certificaat kan halen. In het Weekblad Facilitair en Gebouwbeheer is een artikel verschenen: “Milieu geen prioriteit voor zorg“.

Een antwoord op “Cases: duurzame zorggebouwen en instrumenten in de markt”