Column: Duurzaamheid met de paplepel erin gieten

Column Jan Aufderheijde (TVVL) – Duurzaamheid vergt een integrale aanpak, want om duurzame gebouwen te realiseren moeten allerlei disciplines om de tafel. Van architect tot installateur en van aannemer tot belegger. Ook is het noodzakelijk om de Total Cost of Ownership in de berekeningen mee te nemen, want pas dan kun je zien of duurzaamheidstoepassingen rendabel zijn. Dus niet alleen de investeringen meewegen, maar ook de exploitatie. Dat is een reden te meer om verduurzaming integraal aan te pakken.

Duurzaamheidsbesef

We kunnen daarom niet vroeg genoeg beginnen met het verankeren van het duurzaamheidsbesef in de diverse opleidingen. We moeten duurzaamheid er als het ware met de paplepel bij de nieuwe generatie ingieten. Het moet een tweede natuur worden, voor zover het dat bij de jongeren al niet is, om na te denken over de consequenties van bouw en techniek voor milieu en gezondheid.

Opleidingen

Daarom vind ik het zo jammer dat nu zowel aan de Hogeschool Utrecht als aan de Technische Universiteit Eindhoven opleidingen voor installatietechniek geschrapt worden. Duurzaamheid was een belangrijk onderdeel van die curricula. Dat is per saldo een verlies. We moeten niet afbreken wat we al opgebouwd hebben aan kennis!

Jan Aufderheijde, TVVL