Video van de week: Basisschool wordt gerenoveerd naar energieneutraal

De basisschool Wilgenstam in Rotterdam-Schiebroek, een gebouw uit de jaren vijftig, wordt grondig gerenoveerd. Door toepassing van veel duurzame technieken wordt de school energieneutraal en heeft het 80 procent energie bespaard. Eind november dit jaar wordt de school opgeleverd.

Isolatie en ventilatie

Het huidige gebouw verbruikte teveel energie door een gebrek aan isolatie. In de nieuwe situatie wordt de karkas van het gebouw voorzien van nieuwe duurzame elementen zodat de schil volledig geïsoleerd is. Er wordt daarnaast raamventilatie toegepast en een CO2 gestuurd ventilatiesysteem geïnstalleerd. Dit geeft voor de kinderen een veel beter binnenklimaat.

Warmteterugwinning

Er wordt een warmte terugwinningssysteem toegepast door middel van een warmtepomp en warmte-koude opslag. Ook wordt er vloerverwarming ingelegd. Op het dak komt voor 300 m2 aan zonnepanelen en er wordt een windmolentje opgezet.

Kostendekkend

De verbouwing, met een budget van 2,3 miljoen euro, is voor een half miljoen euro gesubsidieerd uit de Unieke Kansen Programma Naar Energieneutrale Kantoren en Scholen-regeling (UKP-NESK) van AgentschapNL. Stichting Boor, die de kwaliteit van onderwijs in Rotterdam bewaakt, heeft door slim om te gaan met de meerjarenonderhoudsplanning de overige kosten kunnen dekken. Volgens adviesbureau Sustinno kan een vergelijkbaar concept ook worden toegepast op andere scholen.

Video

Bekijk de video van dit project.