Column: Facilitair managers moeten laaghangend fruit plukken


Door Vincent le Noble (FMN) – Waarom plukken facilitair managers niet het laaghangend fruit als het gaat om duurzaamheid? Waarom brengen ze niet massaal energiezuinige verlichting en tijdschakelaars of daglichtschakelaars aan? Denk ook aan het stimuleren van gedragsverandering bij de medewerkers van een bedrijf. Hoe vaak zien we niet het raam openstaan terwijl de verwarming brand of dat computerschermen die de hele nacht branden?

Compartimentering van kantoren is nog zo’n quick win. Tegenwoordig werken we op de gekste tijden, ook ‘s avonds. Maar om alle computers, kopieermachines en lampen in een gebouw aan te laten kost veel energie en dus ook geld. Zorg daarom voor indivueel afsluitbare kantooreenheden.

Waarom nemen facilitair managers niet uit zichzelf dit soort maatregelen, positieve uitzonderingen daargelaten? Ik denk dat het te maken heeft met de rol van de facilitair managers in de organisatie, waarin ze zich vaak dienstbaar opstellen aan de grillen van het hogere management. Ook de onterechte angst dat
‘duurzaam’ te duur is speelt nog een rol.

Het ontbreekt aan succesverhalen die in één keer laten zien wat de besparingen en de terugverdientijd kunnen zijn. Neem LED, daarover circuleren zoveel verschillende verhalen dat er een schreeuwende behoefte is aan een standaard vuistregel. Mede daarom is dit Platform Duurzaam Huisvesting nodig: we moeten er met zijn allen voor zorgen dat ‘duurzaam’ gaat doorbreken. Niet alleen vanuit kostenoverwegingen, maar ook vanuit maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Vincent le Noble, Bestuurslid FMN


2 Antwoorden op “Column: Facilitair managers moeten laaghangend fruit plukken”