Kees Rezelman: “Bestuurlijke lef nodig om vastgoed te verduurzamen”

Kees Rezelman zit niet graag stil. Hij is Managing Consultant Huisvesting & Vastgoed bij AT Osborne, vice-voorzitter van CoreNet Global Benelux en is als docent verbonden aan de Amsterdam School of Real Estate, waar hij het vak CREM doceert. Donderdag 16 februari was Rezelman dagvoorzitter van het symposium ‘Groen vastgoed, goed verhuurd?’, georganiseerd door het Platform Duurzame Huisvesting. In dit eerste deel van het vraaggesprek pleit Rezelman voor meer bestuurlijke lef in de vastgoed – en huisvestingsketen om de verduurzaming van het bestaande vastgoed te realiseren.

Barre realiteit

Rezelman ziet zowel in het bedrijfsleven als de overheid hetzelfde patroon: bestuurders zitten ingeklemd tussen hun torenhoge ambities en de barre realiteit. Rezelman: “Bij het bedrijfsleven is het hoofdkantoor vaak het neusje van de zalm. Maar kijk je verder naar de achterkant van het bedrijf, naar de back-office kantoren en de fabrieken, dan is duurzaamheid (vaak) geen ‘issue’. Terwijl juist daar de meeste vierkante meters zijn en de meeste energie verstookt wordt”. De overheid kampt met de heersende bezuinigingstrend. Hij noemt de gemeente Rotterdam als voorbeeld. Rezelman: “Met het ESCo-contract voor de zwembaden hebben ze een geweldige PR gehad. Ook staat er een mooi duurzaam nieuw stadskantoor gepland. De realiteit is echter dat er in Rotterdam tienduizenden vierkante meters aan gemeentelijk vastgoed is, dat moeizaam te verduurzamen is”.

Leiderschap

In bijvoorbeeld het hoger onderwijs mist Rezelman visie om met verduurzaming van het bestaande vastgoed echte stappen te maken. In de zorg bijvoorbeeld liggen vanwege de marktwerking de prioriteiten elders. Ook is er onvoldoende kennis aanwezig op zowel het bestuursniveau als de lagere organisatieniveaus om duurzame maatregelen in het vastgoed te bedenken en te implementeren. Rezelman: “De masterclass ‘Energiebesparing in de zorg’, georganiseerd door AgentschapNL, voorzag écht in een behoefte. In de zorg wordt enorm veel vierkante meters gebruikt. Daar is enorm veel winst te behalen. Ook omdat veel zorginstellingen hun gebouwen in eigen bezit hebben, liggen daar kansen, maar vraagt leiderschap”.

Bestuurlijke lef

Bestuurlijke lef. Leiderschap. Je nek uitsteken. Woorden die meerdere keren vallen tijdens het gesprek. Rezelman noemt het nieuwe hoofdkantoor van TNT als voorbeeld. Rezelman: “Ik zat daar zelf aan tafel. Flip Verwaaijen (voormalig directeur TNT Real Estate) kon zijn ambities realiseren doordat Peter Bakker (de voormalige CEO van TNT) het project ondersteunde. Nu Peter Bakker weg is, zit er een ander bestuur en lijkt de belangstelling voor duurzaamheid bij TNT te zijn weggezakt”. Huurders als TNT hebben de markt een spiegel voorgehouden. Rezelman: “Uit onderzoek van Corenet Global blijkt dat tachtig procent van de ondervraagde huurders bereid is om in duurzaamheid te investeren. Beleggers en ontwikkelaars, een paar positieve uitzonderingen daargelaten, lopen achter de feiten aan. Het GRESB-onderzoek van de Universiteit van Maastricht en de Erasmus Universiteit heeft geholpen aan het besef dat er met verduurzaming geld kan worden verdiend. Niettemin is de verduurzamingsmarkt pas een paar jaar bezig en is deze ‘jong’ te noemen”.

Maandag volgt het tweede deel van het interview, waarin Rezelman pleit voor meer samenwerking in de vastgoedketen.

Foto: FMM


Een antwoord op “Kees Rezelman: “Bestuurlijke lef nodig om vastgoed te verduurzamen””