Masdar City, meest duurzame stad of ‘de ultieme gated community’?

Koningin Beatrix bezocht deze week Masdar City, een stad in de Verenigde Arabische Emiraten die zeventien kilometer buiten de stad Abu Dhabi ligt. In 2008 is er een hyper ambitieus plan ontsproten in de oliestaat. Masdar City (‘Masdar’ is ‘bron’ in het Arabisch) moet de meest duurzame stad ter wereld worden: een compacte stad, die volledig CO2-neutraal is door het gebruik van duurzaam transport, duurzame energie en slimme, groene gebouwen.

Ontwerp

Het ontwerp van de stad is gebaseerd op vele Arabische voorbeelden en erop gericht de energievraag (elektriciteit en water) te minimaliseren. Het is noordoostelijk gelegen, perfect om de meeste zonne-energie te ontvangen. Het vele groen in de stad zorgt voor verkoeling. Door het compacte ontwerp (geen autowegen!) ontstaat er veel schaduw en verkoeling. Slimme gebouwen monitoren de actuele en toekomstige energievraag.

Energievoorziening

De energievoorziening is volledig duurzaam. Via zonne-energie, geothermie en afval wordt energie opgewekt. Teveel energie wordt aan het lokale elektriciteitsnet terug geleverd. In de stad wordt tachtig procent minder water verbruikt in vergelijking met een gemiddelde stad. Afvalwater wordt gebruikt om het land rondom de stad te irrigeren.

Transport

Binnen Masdar City rijdt geen enkele auto (op brandstof). Er rijden honderden, gepersonaliseerde elektrische karretjes rond. Saillant detail is dat de kleine elektrische voertuigen geleverd worden door het Nederlandse bedrijf 2Getthere. Bewoners en bezoekers kunnen binnen een straal van 250 meter gebruik maken van openbaar vervoer. Met een ‘light rail’ trein of de metro zijn ze razendsnel in Abu Dhabi of het internationale vliegveld. In de stad is de eerste universiteit gevestigd, Masdar Institute, die zich volledig toelegt op onderzoek naar hernieuwbare energiebronnen en nieuwe, groene technologieën. Ook het IRENA is in de stad gevestigd.

Kritiek

Er is ook kritiek op het ontwerp van de stad. Nicolai Ouroussoff, architectuurcriticus voor de New York Times, noemt het de ‘ultieme ‘gated community’. ‘Het is enkel een plek voor de (super) rijken en vormt een diep contrast met de onherstelbare getto’s wereldwijd, waar duurzaamheid veel minder relevantie heeft’.

Video

Bekijk de (promotie) video over de stad.

Bron: YouTube / Wikipedia