Provincie Overijssel – case: Provinciehuis krijgt energielabel A+++

De Provincie Overijssel ziet zichzelf graag als proeftuin van duurzame ontwikkelingen. Denk aan het duurzame energiefonds van 250 miljoen euro dat de provincie beschikbaar heeft gesteld voor een snellere financiering van duurzame energie.
Met haar eigen provinciehuis wil de provincie weer een extra stapje zetten. Het gebouw, met een energielabel A, wordt verder opgewaardeerd met een energielabel A+++.

Proces van verduurzaming

In 2011 heeft de provincie het bestaande gebouw al van een energielabel E naar een energielabel A gebracht. Dit resultaat is behaald door de volgende maatregelen toe te passen:

  • Warmte – en koudeopslag
  • Warmtepompinstallatie
  • Dunne film zonnecollectoren op het dak
  • Isolatie buitenschil
  • Energiedisplay waarop energieverbruik wordt gemonitord

Dit jaar neemt de provincie nog een aantal extra maatregelen:

  • Olster Dakbedekking uit Steenwijk legt een nieuw groen dak aan op de Statenzaal van het provinciehuis. Het gaat om een witte, reflecterende dakbedekking die geproduceerd is op plantaardige basis.
  • Dakisolatie, ook op plantaardige basis geproduceerd en geeft het dak een hogere isolatiewaarde dan volgens het Bouwbesluit noodzakelijk is.

In 2013 zijn de volgende uitbreidingen gepland:

  • Nieuwe generatie PV-cellen met een hogere opbrengst dan de huidige PV-cellen.
  • Vervanging van de dakbedekking op de brug (verbindingsverdieping tussen hoofdgebouw en Statenzaal) en het hoofdgebouw.

Woordvoerster Katja Pronk licht het project toe: “Bij vervanging van installaties, daken en andere bouwelementen kijken we altijd naar mogelijkheden voor toepassing van innovatieve groene ontwikkelingen in onze gebouwen. De provincie heeft de maatregelen kunnen financieren door al reeds getroffen voorzieningen op de begroting”.

Resultaat

Met deze nieuwe maatregelen wordt het bestaande energielabel A verhoogd naar A+++. Pronk: “Door toepassing van de nieuwe dakbedekking wordt het energieverbruik binnen in het bestuurscentrum teruggedrongen door beperking van de koelvraag in de zomer en het warmteverlies in de winter. Het oude dak- en isolatiepakket was niet meer goed. Zeker is dat er een flinke besparing gerealiseerd wordt, maar hoeveel weten we over circa één jaar”.

Tips

Pronk geeft tenslotte nog een aantal tips: “Besteed slim aan en laat de markt zijn werk doen. Volg de marktontwikkelingen en probeer van elke noodzakelijke vervanging een duurzame en innovatieve verbetering te maken”.


Een antwoord op “Provincie Overijssel – case: Provinciehuis krijgt energielabel A+++”