Case special – 10 WKO projecten uitgelicht

Warmte – en koudesystemen worden binnen de utiliteitsbouw regelmatig toegepast bij nieuwbouw of renovatie. Uit cijfers van KWR Water zou blijken dat er nu ongeveer 1800 open en 36 duizend gesloten systemen in de Nederlandse grond liggen. Onlangs kondigde de overheid ook aan dat per 1 juli 2013 enkel gecertificeerde bedrijven een bodemenergiesysteem mogen aanleggen. Platform Duurzame Huisvesting publiceert regelmatig over praktijkvoorbeelden waarbij een warmte – en koude systeem een belangrijk onderdeel vormde van het maatregelenpakket. Tijd om enkele projecten eruit te lichten.

Top 10 (willekeurig)

Hierbij een top 10, in willekeurige volgorde:

  1. Vitens Vechterweerd: Drinkwaterbedrijf Vitens is druk doende om volgend jaar de nieuwe productielocatie Vechterweerd in Dalfsen te bouwen. Het ontwerp werd al bekroond met een BREEAM ‘Very Good’. Lees het interview met projectmanager Eric van der Kooij van Vitens
  2. Provincie Overijssel: De Provincie Overijssel ziet zichzelf graag als proeftuin van duurzame ontwikkelingen. Het bestaande provinciehuis krijgt een duurzame impuls naar energielabel A+++. Lees hier het interview met woordvoerster Katja Pronk
  3. Deloitte/AKD: Er verrijst een nieuwe ‘eyecatcher’ in het Zuidas-gebied, het nieuwe kantoor van de rekenmeesters en advocaten van Deloitte/AKD. Ontwikkelaar OVG en Deloitte streven naar een BREEAM Excellent certificering. Lees hier het interview met  Tim Sluiter, property manager bij Deloitte
  4. Hotel Casa 400: Bouwinvest is een belangrijke speler om het Eenhoorn-gebied, nabij Amsterdam Amstel, te herontwikkelen. Het nieuwe hotel Casa 400 is daarin een prominent gebouw. Lees het interview met projectmanager Roel Roomer van Bouwinvest
  5. Hoofdkantoor Eneco: het energiebedrijf spaarde moeite noch kosten met de realisatie van haar nieuwe hoofdkantoor in Rotterdam-Alexander. Lees het interview met programmamanager Sanna van der Wijst
  6. Ijdock-ontwikkeling: Aan het Westerdok van het IJ ontstaat een nieuw stedelijk gebied met een nieuw Paleis van Justitie, het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), kantoren, horeca, 56 appartementen en een hotel. Lees hier het interview met Cofely, die de energievoorziening voor haar rekening nam
  7. Crystalic: een opvallend kantoorgebouw in Leeuwarden, waarbij Innax de piramide heeft gebruikt als ‘energiekas’ voor het gehele gebouw. Lees het interview met directeur en medeoprichter Philip Blaauw van de INNAX GROUP
  8. Science Park Amsterdam: een knap staaltje van duurzame gebiedsontwikkeling door Unica en Dura Vermeer, gecertificeerd met LEED. Lees het interview met directeur Jan-Maarten Elias van Unica Ecopower
  9. AT Osborne: AT Osborne en de Triodos Bank steken hun nek uit met de verduurzaming van het Rijksmonument Villa Rusthoek in Baarn. Lees het interview met projectmanager Marc Hopman van AT Osborne
  10. Jeroen Bosch Ziekenhuis: Deerns heeft haar energie – en installatieconcept gebaseerd op vier warmte – en koudebronnen, een unicum in de ‘care’ en ‘cure’. Lees hier het interview met Aad Bijl, vestigingsdirecteur Maastricht bij Deerns

 


Een antwoord op “Case special – 10 WKO projecten uitgelicht”