Video: Hoe bespaart Van der Valk energie?

In 2007 heeft Van der Valk een hotel in Ridderkerk gebouwd. In deze video legt Freek van der Valk uit welke energiebesparende maatregelen al tijdens de ontwerpfase bij dit hotel zijn toegepast.

Warmte en koude

Freek van der Valk, directeur in Ridderkerk: “Al tijdens het ontwerpproces zijn wij gaan kijken hoe je op een verantwoorde en duurzame wijze een groot hotel kunt bouwen, waarbij je ook let op de mogelijke energiebesparingen. Wij hebben specialisten ingeschakeld die kennis hebben van de specifieke energiepatronen binnen een hotel en weten hoe je daarbinnen besparingen kunt realiseren. Als basis heeft men een 188 meter diepe bron geslagen waarin koud en warm water wordt opgeslagen, dat later weer gebruikt wordt voor de koeling of verwarming van het hotel. Hiermee besparen we meer dan negentig procent ten opzichte van een conventionele verwarming en airco”.

Klimaat gekoppeld aan reservering

In de hotelkamers wordt energie bespaard doordat het hele regelsysteem is gekoppeld aan het reserveringssysteem. Freek van der Valk: ”Wanneer een kamer vrij is, heeft deze een temperatuur variërend van 17-31 graden, afhankelijk van het seizoen. Op het moment dat de kamer is geboekt, dan verschuift het systeem de temperatuur naar een comfortabele zone”.

Proeven met energiebesparende verlichting

Recentelijk heeft Van der Valk twee lichtspecialisten uitgenodigd om te kijken of ook daar op kon worden bespaard. “In een hotel branden bepaalde lampen de hele dag dus met led-lampen bespaar je enorm veel energie. Echter, de verlichting speelt een cruciale rol in de sfeer van een hotel, waarbij kil en hard licht onwenselijk is. Gelukkig zijn er sinds kort ledlampen die wel sfeerlicht kunnen verspreiden. Momenteel testen wij de nieuwe verlichting in de bar. Wanneer de proef slaagt, dan gaan wij waarschijnlijk ook andere ruimten voorzien van deze nieuwe techniek”.

Bezint eer ge begint

Freek van der Valk weet dat het cruciaal is om vanaf het begin het duurzaam bouwen te integreren in het ontwerp. “Als je vanaf het begin deze maatregelen implementeert, heb je nog alle mogelijkheden. Verder is het belangrijk dat je vanaf de start specialisten inschakelt. Wat ons heeft verrast, en veel ondernemers dus niet beseffen, is dat deze maatregelen bij de beginfase geen grote extra investeringen vergen”.

Video

Bekijk hieronder de video.

Bron: Energievastgoed