Opinie Energiebesparing: ‘Als ik het maar eens zag, meneer’

Door Gerben van Dijk – Afgelopen week had ik samen met Jeroen Vanson van Meer Met Minder Theo D’Achard van Enschut op bezoek. Hij had een steekwagentje bij zich met daarop koffers vol met apparatuur. Ik was in de veronderstelling dat we het ging hebben over De Energiewerkplaats en kwaliteitsborging – dat gebeurde ook, maar het werd vooral een middag vol inspirerend en aanschouwelijk onderwijs.

Meten is weten

Theo is de oprichter van Gevelscan. Met dit bedrijf voert hij de strijd tegen energieverspilling en faalkosten in de bouw. De koffers gingen open en al snel stond de tafel vol met apparatuur. Theo vertelde dat hij op zoek was naar mogelijkheden om niet alleen na afloop van een project de kwaliteit te beoordelen, maar ook tijdens een project. Achteraf kan een blowerdoor test, ook wel luchtdichtheidstest, worden gedaan zodat je weet hoe kierdicht een gebouw is. Maar als achteraf blijkt dat het resultaat onvoldoende is, zijn de kosten om dat aan te pakken vaak te hoog.

Controle isolatiemaatregelen

Daarom is het handig om tijdens (ver)bouw of renovatie te kunnen meten of isolatiemaatregelen goed zijn uitgevoerd. Dat lukt goed met ultrasoon apparatuur. Met een eenvoudige meting kan worden vastgesteld of de kierdichting rond kozijnen op orde is. Zo ben je in staat om nog voordat de definitieve afwerking wordt aangebracht te controleren of je goed bezig bent. Een demonstratie liet zien dat de ruimte waarin we verbleven rond de deur een aantal lekken had.

Zien is geloven

Een andere techniek, die van thermografie, vervuld een belangrijke rol in contact met de klant. Die wil graag iets zien. Thermografie brengt temperatuurverschillen in beeld, zodat warmtelekken, maar ook doorsijpelend vocht zichtbaar wordt. Zo kan je een woningeigenaar laten zien hoe zijn pand er nu voor staat. En na het aanbrengen van isolatie moet het plaatje er groener uitzien. Anders is er bij de uitvoering is misgegaan. Aan het einde van de middag zei Theo: ‘De grootste kwaliteitsslag is al gemaakt als de mensen op de bouwplaats de apparatuur zien’. Ik kan me er iets bij voorstellen. Deze apparatuur is je vriend als je het goed doet. Dat wil zeggen: nauwkeurig en zorgvuldig werken om te zorgen dat de energiebesparing op papier ook in de praktijk gehaald kan worden. En zo niet, dan is deze apparatuur een kostbare vijand die keihard aantoont waar het mis gaat en ervoor zorgt dat je het nodige te herstellen hebt. Voor eigen rekening wel te verstaan.

Energiewerkplaats

Op 13 december organiseren SBR en Meer Met Minder in samenwerking met Gevelscan een Energiewerkplaats in Breda. Naast kwaliteit van uitvoering komen deze middag ook binnenmilieu, nazorg en klachtenmanagement aan bod. Deze bijeenkomst is te bezoeken op uitnodiging. Geïnteresseerden vinden de details op deze website.

Gerben van Dijk is projectmanager bij SBR en publiceert als columnist regelmatig op EnergieVastgoed.nl. Met dank aan SBR. 

Lees ook de column “Meer besparen met de Energiewerkplaats”

Bron: Energievastgoed