Case – ‘Frisse school’ Het OdyZee in Goes

Het OdyZee is Goes is gebouwd volgens het Passiefbouwprincipe en is het eerste schoolgebouw dat een Passief Bouwen Keurmerk draagt. Binnen het Unieke Kansen Programma Naar Energieneutrale Scholen en Kantoren (UKP NESK) van AgentschapNL is de CO2-neutrale school als “zeer goed” betiteld.

Maatregelen

De REC-4 school voor (voortgezet) speciaal onderwijs heeft een buitenschil met een Rc-waarde van 10 m2w/k, die volledig is uitgevoerd in hout met FSC-keurmerk en driedubbele beglazing. Daarnaast zijn er duurzame maatregelen toegepast zoals een warmtepomp, LTV, balansventilatie met WTW (warmtewiel), daglichtgestuurde HF-verlichting, een zonneboiler en zon-PV (499 m2). De makers spreken van een CO2-reductie van 85 procent ten opzichte van de oude situatie.

NESK-subsidie

De financiering is mogelijk gemaakt door de NESK-subsidie en doordat het schoolbestuur toekomstige energiebesparingskosten aan de investeringspot heeft toegevoegd.

Betrokken partijen

De gemeente Goes gaf de architect RDH de opdracht voor het 2458 m2 gebouw. Emergis is de ontwikkelaar en Trecodome is de energetisch adviseur in dit project.

Video

Bekijk hieronder de video (3:33 minuten), die New Energy TV hiervan heeft gemaakt.

Met dank aan New Energy TV