Case – Klaslokaal met ‘ideaal binnenklimaat’ geopend

In Rotterdam is het klaslokaal met een ‘ideaal binnenklimaat’ geopend. Volgens de makers zijn alle factoren – lucht, licht, temperatuur, energie en akoestiek – optimaal. Klein detail: er wordt geen les meer gegeven.

Proefopstelling

Het gaat om een proefopstelling bij Innovatiecentrum Duurzaam Bouwen (ICDuBo), in samenwerking met Duurzame Scholen. Beslissers bij bij architectenbureaus, bouwbedrijven en scholen zijn uitgenodigd om een kijkje te nemen. De Saint-Gobain-groep heeft de volgende maatregelen getroffen in de ruimte:

  • Energiezuinigheid & thermisch comfort door isolerende maatregelen
  • Binnenluchtkwaliteit door gipskartonplaten met luchtzuiverende eigenschappen, glaswolisolatie en plafonds die voldoen aan de strengste eisen als het gaat om emissieclassificatie
  • Daglicht: glasoplossingen met een hoge lichtdoorlatenheid en daarbij zonwerende eigenschappen om oververhitting te voorkomen. Om het natuurlijk daglicht verder een lokaal in te brengen, zijn de plafonds behandeld met een speciale coating
  • Akoestiek: de metal stud wanden en de plafondoplossingen zorgen voor een optimale akoestiek binnen een lokaal en voor het tegengaan van hinderlijke geluiden van buiten

Verlichting

Business News Radio (BNR) had een interview met kennismanager Aart van der Wilt van Innovatiecentrum Duurzaam Bouwen (ICDuBo). Van der Wilt over verlichting: “Het verlichtingssysteem kan aangepast worden aan de activiteiten. Bij een concentratie-opdracht is er hard en fel licht zodat de kinderen scherp blijven”. Van der Wilt zegt dat de luchtkwaliteit van tachtig procent van de schoollokalen slechter is dan de norm. Van der Wilt: “Een school is een bijzonder gebouw omdat er veel mensen op een klein oppervlakte zitten. Dus je moet daar een goed ventilatiesysteem installeren. We hebben daar verschillende systemen voor om de slechte lucht eruit te filteren”.

Transitie schoolgebouwen

Frank Grootenboer, sales bij ICDuBo: “We hebben in Nederland veel oude scholen afgebroken. Veel mooie, oude gebouwen die vanzelf ventileren omdat ze lek waren. Daar hebben we slechte, goedkope gebouwen voor teruggezet. Zonder dat er naar duurzaamheid en ventilatie is gekeken. De technieken zijn er, maar ze worden niet toegepast. We hebben marktpartijen gevraagd om alles uit de kast te trekken voor deze twee klaslokalen. Dit heeft geleid tot een ideaal concept”.

Het ICDuBo is gevestigd op het RDM Campus is het Albeda College en de Hogeschool van Rotterdam.

Ook RTL’s EditieNL heeft er een video-item aan gewijd.

Frisse Scholen

AgentschapNL heeft het programma Frisse Scholen lopen om scholen actief energie te laten besparen en het binnenklimaat te verbeteren. TNO heeft in 2007 onderzocht wat de effecten van het binnenklimaat op leerprestaties zijn. Bekijk het gehele onderzoek hieronder.

Bronnen: ICDUBO / Saint Cobain / BNR / RTL / TNO