Case – Duurzame renovatie Joulz regiokantoor

Het gerenoveerde regiokantoor van Joulz in het Zuid-Hollandse Heinenoord is het eerste pand in Nederland dat vier sterren (Excellent) scoorde voor het onderdeel Gebruik. De score maakt deel uit van de BREEAM-NL In-Use certificering. Op de onderdelen Asset (het pand zelf) en Beheer scoort het pand van Joulz: 3 sterren (Very Good). Aanvankelijk was het streven op alle drie de onderdelen ‘very good’ te scoren. Maar gedurende de renovatie bleek een ‘excellent’ waardering voor gebruik relatief snel haalbaar, aldus hoofd Vastgoed Bart Kortekaas.  “Met name de dakisolatie en beglazing zijn naar een veel hoger plan getrokken.”

Technische maatregelen

De volgende maatregelen zijn toegepast?

  • WKO installatie voor de verwarming van het pand geplaatst
  • Het dak van de vergaderruimte en de kantine zijn extra geïsoleerd
  • Er is gebruik gemaakt van hoogrendement ++ glas met extra zonwerende coating om het binnenklimaat zo goed mogelijk te reguleren
  • Hoogfrequente energiezuinige verlichting TLT5
  • Aanwezigheidverlichting, bewegingsmelders, daglichtregeling in alle ruimten
  • De luchtbehandeling geschiedt op basis van hoog rendement warmte terugwinning
  • Monitoring watergebruik door aanpassing toiletgroepen om watergebruik terug te dringen.

Er is naar meer duurzame maatregelen zoals de opvang van regenwater gekeken. “Maar dat was net als een biovergisting-installatie, niet rendabel bij dit  renovatiepand. Het blijft een proces van bewust keuzes maken”.

Pilot

Om in de toekomst energieverlies op apparatuur tegen te gaan wordt het gebouw klaargestoomd voor het toepassen van gelijkspanningsnet. De bekabeling ligt, op dit moment wordt de werking getest in een proefomgeving. “Heel vernieuwend, moeten we eerst goed testen voordat we het in heel het gebouw gaan toepassen. De maatregel is nog niet meegenomen in de BREEAM-certificering”.

Gebruik

Ook door efficiënt gebruik wordt energie bespaart. “Wat helpt is hoe we het hebben ingericht. Bij een kantoorpand heb je tijdens de piek een bezetting van zo’n 65 procent, de rest van de week vijftig procent. Door te werken met flexplekken, conform het Nieuwe Werken, heb je letterlijk minder meters nodig.”

Testcase

De renovatie van het regiokantoor dient als testcase voor andere projecten. “We hadden totaal geen ervaring op dit gebied. Het kost een hoop tijd, energie en geld om het voor elkaar boksen.” Ook bij de huidige renovatie van het hoofdkantoor van Joulz wordt ingezet op een goede BREEAM-certificering. “We willen minstens de classificering ‘very good’. “Het past binnen onze bedrijfsfilosofie. Onlangs hebben we ook  niveau 5 van de MVO-prestatieladder behaald. Voor ons is er veel aangelegen in duurzaamheid te investeren.”

Samenwerking

De blauwdruk voor de renovatie is ontwikkeld in nauwe samenwerking met de Louwman Group, de verhuurder van het pand. Kortekaas: “We hebben van begin af aan om tafel gezeten met de eigenaar. Het is vrij uniek om zo nauw samen op te trekken.” Rietmeijer Huisvestingsadviseurs (CBRE) tekenden voor het projectmanagement en de inrichting en de BREEAM-NL Assessment werkzaamheden zijn begeleid door C2N. Binnen Joulz zijn diverse afdelingen (o.a. Facilitairbedrijf en KVM) nauw betrokken geweest bij de certificering.

Joulz is een bedrijfsonderdeel van Eneco Holding N.V. en heeft diverse regiokantoren door heel Nederland. Joulz heeft een langdurige huurovereenkomst gesloten voor 3.100 m2 kantoorruimte, 758 m2 bedrijfsruimte en 1.500 m2 verhard buitenterrein aan de Reedijk in Heinenoord.

Foto: Facilitair Management Magazine