Case – Nieuwbouw Cofely te Rotterdam

Na een grondige herontwikkeling heeft ontwikkelaar OVG Real Estate eind november het nieuwe kantoor voor Cofely in Rotterdam opgeleverd. Half december zijn de werknemers ingetrokken. In het pand dat uitkijkt over de Maas zijn de werknemers van drie vestigingen samengebracht. Voordat het zover was is het oude pand gesloopt en de bodem gesaneerd.
Cofely is hier gevestigd sinds 1942 (gestart als A. de Hoop) en begon ooit in de Rotterdamse haven aan de Willingestraat. De nieuwbouw aan de Maas, is 6.200 vierkante meter groot en wordt gebruikt door het bedrijfsonderdeel Cofely West Industrie.

Locatie

“Deze locatie is voor ons van historische waarde. Veel werknemers zijn ooit in dit pand begonnen. Vroeger werden hier ook opleidingen gegeven en vele van onze medewerkers hebben deze hier doorlopen. Voor ons is dit de thuishaven aan de Maas. We hebben ook maritieme klanten wiens schepen hier voorbij varen. Voor ons is het een A1 locatie”, zegt Ruud Schenk, algemeen directeur Cofely West Industrie. “Daarnaast zijn we een technisch dienstverlener voor de industriële markt, we werken voor grote industriële klanten in het havengebied. Dan vestig je je aan de zuidkant van Rotterdam. Niet in de Botlek. Waarom zou je kantoorpersoneel dat niet bij de klanten hoeft te zijn zover laten rijden? ” Met de herontwikkeling van de historische grond van het bedrijf, wordt een belangrijke eerste stap gezet om een deel van stadshavens duurzaam te revitaliseren. “Het betreft de herontwikkeling van bestaand gebied waar een historische bodemvervuiling aanwezig was.”

Bodemsanering

Het plan van aanpak voor de bodemsanering van het oude haventerrein heeft OVG samen met het havenbedrijf Rotterdam opgesteld. Bij de uiteindelijke uitvoering is DCMR, de Milieudienst Rijnmond, nauw betrokken. Zowel onder als boven de grond is naar een zo duurzaam mogelijke herontwikkeling gestreefd.

Duurzame maatregelen

Bij het pand zijn de volgende maatregelen toegepast:

 • Warmte-Koude Opslag (WKO) installatie. Een manier om energie op te slaan in de bodem onder het pand. In de zomer gebruikt men het koele grondwater om gebouwen te koelen, het opgewarmde water slaat men op in de bodem totdat het in de winter wordt gebruikt om gebouwen te verwarmen. Voor de warmte op de juiste temperatuur voor verwarming te brengen wordt een zogenaamde warmtepomp op de bron aangesloten.
 • LED-verlichting over het hele terrein
 • Het gebouw is voorzien van een energiezuinige verlichting, waaronder daglicht afhankelijke lichtsterkteregeling en aanwezigheidsschakeling  
 • Oplaadpunten voor elektrische vervoermiddelen: auto’s, scooters en fietsen. Projectleiders springen op de scooter om naar een afspraak in stad te gaan.
 • Tachtig procent van het meubilair is volledig recycleerbaar
 • De vloerbedekking is volledig recycleerbaar
 • Werkplek- en presentatiemonitoren zijn uitgevoerd met de energiezuinige LED techniek
 • De afzuigkap in het restaurant is uitgevoerd volgens het energie zuinige inductieprincipe
 • Cup2paper: Kartonnen bekers voorzien van een milieuvriendelijke coating, waardoor ze na gebruik met de bijbehorende inzameldisplay in de oudpapierstroom van SITA (ons zusterbedrijf) gerecycled kunnen worden.
 • Nog maar 1 printer/copier per verdieping, ontmoedigen dat er veel geprint cq. gekopieerd wordt.
 • Aantal vierkante meters ten opzichte van de vorige locaties met dertig procent gereduceerd
 • Zware kwaliteit glas waarbij beperkte zonwering nodig is

Visie

We hebben het gebouw ingericht voor een andere manier van werken. Een meer netwerkachtige manier van werken gericht op samenwerken, kennisdelen en innovatie, gekoppeld aan een open en transparante setting. Het is een totaalpakket, daar moet je met elkaar ingroeien. Als je als bedrijf duurzaamheid wil uitstralen en duurzame technologische oplossingen  aan klanten wil aanbieden dan moet je zelf het goede voorbeeld geven. We veranderen vanzelfsprekend mee en blijven daarin evolueren.”

Samenwerking

Het project kwam tot stand door een intensieve samenwerking van Wölbern Invest KG (belegger), ABN AMRO Real Estate Finance (financier), Dura Vermeer Bouw Rotterdam (aannemer), Cofely en OVG Real Estate. DTZ Zadelhof trad op als adviserende partij aan de kant van Wölbern Invest KG.