Zo bespaar je 116 miljoen euro met zorgvastgoed

De zorgsector kan elk jaar 116 miljoen euro besparen op energie. De grootste besparing (36 miljoen euro) is behalen in de GHZ, GGZ en jeugdzorg. Ook bij verpleeghuizen (32 miljoen euro) en verzorgingstehuizen (32 miljoen euro) en bij ziekenhuizen (16 miljoen euro) zijn forse besparingen te bereiken. Dit heeft AgentschapNL in samenwerking met TNO Centrum Zorg en Bouw berekend.

Jaarlijks energieverbruik

Erasmus_nieuwbouw-e1329900264134Het jaarlijkse energieverbruik van de totale zorgsector bedraagt ruim 900 miljoen kubieke meter gas en 2,3 miljoen MWh elektriciteit. Vergelijkbaar met ongeveer zeshonderdduizend huishoudens. Op basis van het percentage instellingen dat de energiebesparende maatregel heet doorgevoerd, maakte TNO een inschatting van het maximaal te behalen percentage en het energiebesparende effect ervan.

energiegebruikzorgclusters

Energiebesparende maatregelen

Hieruit blijkt dat ziekenhuizen veel energie kunnen besparen met dak- en vloerisolatie, HR-ketels en systeemoptimalisatie. Voor nieuwbouw biedt warmte- en koudeopslag nog veel mogelijkheden. In verpleeg- en verzorgingshuizen is de meeste energiewinst te behalen met dak- en gevelisolatie, diverse verlichtingsmaatregelen en systeemoptimalisatie.  Evenals voor ziekenhuizen is voor nieuwe verpleeg- en verzorgingshuizen warmte- en koudeopslag een aantrekkelijke energiebesparende maatregel, aldus de onderzoekers.

Potentiële energiebesparing

Het verschil tussen de huidige en maximaal mogelijke penetratiegraad en het effect van de energie besparende maatregelen leiden tot een realistisch energiebesparingspotentieel. De onderstaande tabel geeft aan hoeveel energiebesparing mogelijk is en hoeveel dat scheelt op de energierekening.

energiegebruikzorgclusters2

Symposium ‘Energie besparen loont’

Duurzaam beheer en onderhoud, én energiebesparing kunnen de bedrijfsvoering in de zorg efficiënter maken. Daarover gaat het symposium ‘Energie besparen loont’ op dinsdagmiddag 12 maart in Nieuwegein. Bekijk hier meer details over deze bijeenkomst.

Interview TNO

Lees hier het interview met senior researcher André Bode van TNO: “Sommige ziekenhuizen kunnen per jaar een half miljoen euro verdienen door energie te besparen. Dat is helemaal geen extreem bedrag”.

‘Energiebesparing in de zorg’

Bekijk hier de volledige rapportage van AgentschapNL, inclusief een aantal ‘best practices’ om energie te besparen in zorginstellingen.


Bron: Energievastgoed