6 voorwaarden voor kansrijke transformatie kantoren

Het tijdschrift VG Visie heeft een rondetafelgesprek georganiseerd rondom de vraag: hoe krijgen ‘we’ de herbestemming van overtollig vastgoed in beweging?

Sprekers

amstel-III-e1321955259254De volgende sprekers waren voor het gesprek uitgenodigd, dat plaats had in het gerenoveerde hoofdkantoor van Royal HaskoningDHV in Amersfoort:

6 voorwaarden voor transformatie leegstaande kantoren

Aan het begin van het gesprek poneert Rinus Vader, ‘leading professional real estate’ bij Royal HaskoningdHV, zes voorwaarden om transformatie van leegstaande kantoren kansrijk te laten zijn.

  1. een concrete vraag naar ruimte in de buurt
  2. een programma dat past in het pand
  3. een businesscase die sluitend is
  4. een pragmatische instelling ten aanzien van het omgevingsrecht
  5. een financier die wil lenen of investeren
  6. een hoogste en beste prijs die wordt betaald

Quotes

Spreker Van Gestel wijst tijdens de discussie op een praktisch punt. Als bij een transformatie ‘te veel aan het gebouw verandert, wordt het door de Belastingdienst als nieuwbouw bestempeld en moet je 21 procent btw over de koopsom betalen’. Van Gestel: “Dat is eigenlijk een negatieve prikkel om de transformatie zo beperkt en low budget mogelijk te houden. Het stimuleert in ieder geval niet om er iets moois van te maken en écht voor kwaliteit te gaan”.
Rezelman: “En het staat ook op gespannen voet met de duurzaamheidslag die we via transformatie kunnen en willen maken. Terwijl juist de combinatie van transformatie en duurzaamheid vaak tot een interessante businesscase leidt. maar je moet wel durven én visie hebben!’”
Smallenbroek: “Ik weet dat het speelt. We hebben het aangekaart bij het ministerie van Financiën. er wordt aan gewerkt”.

Over VG Visie

VG Visie is het platform waarop de branche elkaar treft in achtergrondverhalen, visies, debatten en uitgesproken keuzes van de hoofdpersonen in de Nederlandse vastgoedsector. Met anekdotes, scherpe columns en spraakmakend fotoreportages prikkelt VGVisie de ambitieuze vastgoedkenner om kennis te delen, meningen te ventileren en te participeren in denktanks om RO-vraagstukken aan te pakken.

Lees hier het volledige artikel

Bron: Met dank aan VG Visie
Foto: leegstand in Amstel III