Video-verslag Seminar Platform Duurzame Huisvesting

Bekijk hieronder het video-verslag (6:29 minuten) van het Seminar Platform Duurzame Huisvesting, dat 7 februari bij Rijkswaterstaat in Utrecht, in het Westraven-gebouw, plaatsvond.

Video-verslag Seminar

westravenrijkswaterstaatAchtereenvolgens zijn de volgende sprekers geïnterviewd:

  • Selina Roskam, secretaris van het Platform Duurzame Huisvesting en programma-adviseur energiebesparing bij AgentschapNL
  • Maarten Dansen, voorzitter van het Platform Duurzame Huisvesting en manager projecten bij de Dutch Green Building Council.
  • Peter Schuthof, manager bij AgentschapNL, gastheer van het seminar.
  • Elsbeth Quispel, associate director & head of sustainability bij Jones Lang LaSalle
  • Cees Jonker, projectmanager duurzaamheid bij Vastgoedbeleid
  • André Derksen, projectcoördinator bij ISSO
  • Jerry Neimann, zelfstandig adviseur
  • Klaas Voet, hoofd Techniek bij Corio
  • Frank van Sybille, vastgoedmanager bij retailer Van Haren

Bekijk hier het video-verslag (6:29 minuten) van het Seminar Platform Duurzame Huisvesting.

Quotes

Enkele quotes uit de bovenstaande video.

Maarten Dansen: “Er bestaan veel duurzame initiatieven in de vastgoedmarkt, maar er is nog veel onderlinge onbekendheid over deze initiatieven. We proberen iedereen bij elkaar te brengen, ervoor zorgen dat we geen dubbel werk en dat we versnellen”.

Selina Roskam: “We laten als Platform Duurzame Huisvesting zien dat er oplossingen zijn voor de knelpunten die we signaleren”.

Elsbeth Quispel: “Vastgoed is pas duurzaam als je het duurzaam beheert en gebruikt. Je moet daarom ervoor zorgen dat je elkaar in alle openheid en met een middel kan aanspreken op de manier waarop het gebruikt of geëxploiteerd wordt zodat je gezamenlijk voor duurzaam vastgoed kan zorgen”.

Jerry Neimann: “De Kieswijzer Duurzaamheidsmaatlatten helpt gebouweigenaren om een geschikt duurzaamheidsmaatlat te selecteren”.

André Derksen: “Het is een middel voor gebouweigenaren om te kiezen, maar het stimuleert ze ook om na te denken wat ze eigenlijk met het gebouw willen. Zodat hij kan bepalen wat hij belangrijk vindt bij de verduurzaming”.

Klaas Voet: “We moeten het vooral laagdrempeliger maken en houden. We moeten verduurzaming heel normaal en leuk gaan vinden. De Energiekaart is een middel om dat te doen. Het Platform Duurzame Huisvesting is heel belangrijk omdat de branche hierin breed vertegenwoordigd is. En zonder draagvlak in de maatschappij ben je met duurzaamheid roepende in de woestijn”.

Peter Schuthof: “Het is belangrijk dat partijen de verbinding zoeken met elkaar. Gezamenlijk kom je nog verder, omdat je samenwerkt en op elkaar sterkte kunt aanspreken. De partijen binnen de werkgroepen van het Platform hebben de verbinding met elkaar gezocht. Die verbinding, die sterkte kwam sterk naar voren tijdens het seminar”.

Maarten Dansen: “We hebben drie mooie nieuwe producten gelanceerd, maar we zijn op zoek naar nieuwe uitdagingen. Dus ik roep bij deze iedereen op: hebben jullie concrete producten of leuke initiatieven waarbij het Platform kan inhaken, dan kunnen we zorgen dat het breed in de markt landt en dat we wellicht op de PROVADA al nieuwe projecten kunnen lanceren”.

Inmiddels zijn er tien nieuwe projectvoorstellen en vijf goede projectideeën bij het Platform ingediend, die momenteel worden bekeken.

Duurzaamheidsinstrumenten gelanceerd

Tijdens het seminar zijn de volgende drie duurzaamheidsinstrumenten gelanceerd:

En verder…

Lees hier een uitgebreid interview met voorzitter Maarten Dansen.
Lees hier een uitgebreid verslag van het Seminar.
Download hier alle presentaties van het Seminar.