“Duolabel completer dan energielabel” (+ video)

Tweederde van de Nederlandse winkels heeft minstens een energielabel A. Maar dit zegt niets over het werkelijke energieverbruik. Dit blijkt uit onderzoek van Search Ingenieursbureau, die de energieprestaties van drieduizend winkelpanden in kaart heeft gebracht.

Energielabel vs. energieverbruik

OLYMPUS DIGITAL CAMERASearch bracht in de periode 2011 en 2012 een EnergiePrestatieAdvies (EPA) uit voor drieduizend winkels, goed voor ruim één miljoen vierkante meter winkeloppervlak. Michel Baars, bedrijfsdirecteur bij Search zegt over de uitkomsten: “Bij de winkels met een A++label is het gemiddelde jaarlijkse gebruik echt beduidend lager dan bij de andere winkels. De verschillen tussen A+, A, B, C en het D-label zijn echter niet groot. Het komt zelfs regelmatig voor dat een winkel met een label C per jaar minder energie verbruikt dan een winkel met een A-label.”

Besparingspotentieel

Volgens Baars kunnen simpele maatregelen leiden tot grote besparingen. Baars: “Winkels kunnen zonder investering al een besparing van tien procent realiseren door bijvoorbeeld de apparatuur beter af te stellen. En zeker twintig procent door bijvoorbeeld de isolatie te verbeteren en energiezuinige verlichting toe te passen. Een besparing van één miljard kWh per jaar ligt eigenlijk letterlijk voor het oprapen. Rekening houdend met gemiddelde energieprijzen, is dit een besparing van tenminste honderd miljoen euro per jaar”.

Duolabel als alternatief

Uit het onderzoek kan worden geconcludeerd dat een energielabel de lading niet compleet dekt. Baars zegt daarover: “Als het doel van energielabels is dat we met elkaar direct zien wat energiezuinig is en wat niet, dan moet het label wel het hele verhaal vertellen. Voor ons was dit reden om het door de overheid verplichte energielabel aan te vullen met alle elementen die ertoe doen. Daarom ontwikkelden we het zogenaamde Duolabel. Deze methode geeft een volledig beeld van de besparingen die huurder en verhuurder kunnen realiseren”.

Video’s

Bekijk beide onderstaande video’s (deel 1 en 2) waarin Baars verder ingaat op het onderzoek.

Bron: Energievastgoed


Een antwoord op ““Duolabel completer dan energielabel” (+ video)”