Google investeert driehonderd miljoen in energie-efficiënt datacenter

Google gaat driehonderd miljoen euro extra investeren in het datacenter van Saint-Ghislain in België. Het datacenter van Saint-Gislain is wereldwijd het eerste datacenter van Google dat geen elektrische koeling gebruikt.

PDH - Google

Werkgelegenheid

In april 2007 kondigde Google aan dat het tweehonderdvijftig miljoen euro ging investeren in een energie-efficiënt datacenter in Saint-Ghislain. Het terrein neemt in totaal vijfentachtig hectare in beslag. Meer dan tweeduizend mensen van meer dan vijfentachtig bedrijven (waarvan de meeste uit België) leverden een bijdrage aan het project. Sinds 2010 is het datecenter operationeel. Nu beslist Google om driehonderd miljoen extra te investeren. Tijdens het bouwen van het nieuwe project zullen er driehonderd à driehonderdvijftig mensen aangenomen worden. Hoeveel mensen er uiteindelijk aan de slag kunnen, is volgens het management van Google voorlopig nog niet duidelijk.

Koeling met water uit kanaal

Het datacenter bedient Google-gebruikers over de hele in de wereld. Het is het eerste datacenter wereldwijd dat zonder elektrische koeling functioneert. In plaats daarvan is er een geavanceerde verdampingskoeler geïnstalleerd die gebruikmaakt van het ‘grijze’ water uit een nabijgelegen industrieel kanaal. Google hoeft daarom geen beroep te doen op het water uit de stad. Deze manier van koelen zorgt ervoor dat Google de computers met optimale efficiëntie kan laten draaien en dat het totale energieverbruik afneemt.

Waarom Google Saint-Ghislain koos

Google kiest de locaties voor zijn datacenters nauwkeurig uit. De internetgigant koos voor Saint-Ghislain omwille van de mogelijkheden op het gebied van energie en uitbreiding. Verder heeft de lokale overheid ook een sterke visie op hoe internet werkgelegenheid en welvaart in de regio kan opleveren. Er is een Digital Innovation Valley opgericht met een cluster van high-tech bedrijven die stimulering van de lokale economie aan de hand van nieuwe technologieën beogen. Ook besteedt de lokale overheid extra aandacht aan technologie en onderwijs.

Voor meer informatie over wat Google in de regio onderneemt en over hoe Google zijn datacenters van energie voorziet, zie veelgestelde vragen.

Lees hier meer over Google’s beleid met betrekking tot de inkoop van duurzame energie.

Bron: Energievastgoed
Bron foto: Google