Banken bezig met duurzaamheid maar niet in de bouw

Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol in het beleid van Nederlandse banken, maar in de vastgoedector valt nog veel winst te behalen. Banken kunnen met investeringen en leningen een groot verschil maken, zo blijkt uit de nieuwe jaarupdate van de Eerlijke Bankwijzer.

rsz_1logo_eerlijke_bankwijzer_-_vierkant

Nieuwe sector: woningbouw en vastgoed

De Eerlijke Bankwijzer beoordeelde voor het eerst de banken ook op hun beleid voor woningbouw en vastgoed. Op het gebied van woningbouw en vastgoed, inclusief hypotheekleningen, scoren acht van de tien banken onder de maat. NIBC en Triodosbank scoorden een voldoende. Volgens projectleider Eerlijke Bankwijzer Peter Ras kunnen Nederlandse banken via hun hypotheekleningen en investeringen veel doen aan de verduurzaming van de sector door onder meer het verbeteren van de woningisolatie en het gebruik van goed hout. Triodosbank beloont het energiezuiniger maken van een woning met een lagere rente op leningen en vrijwel alle banken investeren percentueel meer in groene elektriciteit dan in ‘grijze’ elektriciteit. Opvallend was dat Triodos na Rabobank de grootste investeerder is in duurzame elektriciteit, groter dan bijvoorbeeld ING of ABN Amro.

Duurzame banken

Acht van de tien grootste Nederlandse banken voerden het afgelopen jaar nieuw duurzaamheidsbeleid in, zo blijkt uit de jaarupdate 2013. Sinds mei 2012 hebben de acht banken samen vijfentwintig meetbare aanscherpingen op sociaal en milieubeleid doorgevoerd. Aegon en ING voerden nieuwe criteria in voor investeringen in de mijnbouwsector en de olie- en gassector, ASN Bank verbeterde zijn mensenrechten- en klimaatbeleid.

Eerlijke Bankwijzer

De Eerlijke Bankwijzer is een initiatief van Oxfam Novib, FNV, Amnesty International, Milieudefensie, de Dierenbescherming en IKV Pax Christi. De organisatie vierde gisteren haar vierde verjaardag in Utrecht. Naast enkele banken kwamen voormalig Rabobank-bankier en duurzaamheidpionier Bart Jan Krouwel en Hoogleraar Duurzame Transities aan de Erasmus Universiteit Jan Rotmans aan het woord.

Bron: Nieuwsbank/Reformatorisch Dagblad
Bron foto: Eerlijk Bankwijzer