Eneco bouwt warmte-koudeopslag voor nieuw Internationaal Strafhof

Eneco koelt en verwarmt het nieuw te bouwen International Criminal Court, ook wel Internationaal Strafhof genaamd, in Den Haag. Het energiebedrijf gaat hiermee één van de grootste warmte- en koudeopslagsystemen in Nederland neerzetten.

platform

Uniek project

Het nieuwe Internationaal Strafhof (ICC) komt in een beschermd watergebied te staan. Het is daarom niet toegestaan om de opslag onder het gebouw zelf te hebben. Bij een warmte- en koudeopslag (WKO) is dat normaal wel het geval. Jan-Paul Poldervaart, commercieel manager bij Eneco: ‘We lossen dit probleem op door op een afstand van 1,1 kilometer de twee doubletten aan te leggen. Het is voor het eerst in Nederland dat dit gebeurt, dus uniek. Het leidingtracé van de bronnen naar het ICC zal nagenoeg geheel ondergronds geboord worden, zodat er vrijwel geen graafwerkzaamheden hoeven plaats te vinden.’

CO2 reductie 45 procent

De opdrachtgever en de gemeente Den Haag wilden dat er een zeer duurzaam gebouw nabij de Noordzeekust zou verrijzen. In het ontwerp staan landschap en groen centraal. Het aangrenzende duinengebied wordt daarom rondom het gebouw doorgezet en is zichtbaar tussen de torens van het complex. ‘Geheel in de geest van dit groene ontwerp is gekozen voor WKO. Verwarmen met gas was gewoon geen optie’, legt Poldervaart uit. ‘WKO is een uiterst duurzame manier om een kantoorgebouw te verwarmen en koelen. De WKO in het ICC bespaart per jaar vierhonderddertig ton CO2. Dat komt neer op een reductie van vijfenveertig procent ten opzichte van een conventionele installatie met gasketels voor verwarming en compressie koelmachines.’

Omvang en vermogen

De bouw start midden dit jaar en verwacht in 2015 het gebouw, dat bestaat uit zes torens, op te leveren. ‘Het geeft Eneco ruim de tijd om twee doubletten, dat zijn vier bronnen, voor het opslaan van warm en koud water te boren”, licht Poldervaart toe. ‘Normaal werken we met één doublet, maar gezien de forse omvang van het complex en de gevraagde vermogens moesten we voor twee doubletten kiezen.’ De gehele WKO-installatie is in staat om circa zestigduizend vierkante meter vloeroppervlakte van warmte en koude te voorzien en de totale capaciteit is honderdtachtig kubieke meter water per uur. Het totale verwarmingsvermogen is drieduizendtweehonderd kilowatt thermisch vermogen en er staat voor drieduizend kilowatt thermisch vermogen aan.

Robuust

De installatie heeft extra zware pompen en voldoet aan de strenge veiligheidswensen van het strafhof. Daarbij horen extra voorzieningen om de leveringszekerheid te garanderen. Poldervaart: ‘Voor noodsituaties kunnen twee gasgestookte ketels snel worden bijgeschakeld. Ook bij storingen kunnen deze ketels de warmtevraag overnemen.’ Voor de koeling zijn er eveneens extra voorzieningen die bij uitval van de WKO zorgen voor voldoende koeling.

De architecten (video)

Voor het ontwerp van het nieuwe strafhof is een internationale architectuurwedstrijd uitgeschreven. De keuze is gemaakt voor het Deense architectenbureau Schmidt Hammer Lassen Architects. Bekijk hier de video van het bureau over hun ontwerp:

Bron: Eneco
Bron foto: Den Haag.nl