Zorgvastgoed: 30 miljoen euro besparen zonder investering

Nederlandse zorgcentra kunnen gezamenlijk een bedrag van maar liefst 30 miljoen euro besparen op jaarbasis, zonder daarvoor ook maar een cent te hoeven investeren. Dit blijkt uit het rapport ‘Samen verduurzamen’ (zie in bijlage hieronder) van woningcorporatie Habion en actie-organisatie Urgenda. Dit rapport werd aan Jan Terlouw in woonzorgcentrum Arcadia in Rotterdam uitgereikt (zie foto). Het is voor het eerst dat energiebesparing in Nederlandse woonzorgcentra op deze schaal is onderzocht.

Energiestrijd Zorghuizen

energiestrijd HabionAanleiding voor het rapport waren de resultaten van de Energiestrijd Zorghuizen. Tijdens deze besparingswedstrijd gingen, van januari tot en met maart, vier zorghuizen van Habion met elkaar de strijd aan om zoveel mogelijk energie te besparen, met behoud van comfort voor de bewoners. Uit het rapport blijkt dat bewustwording, een gezamenlijk doel, enthousiasme en meer saamhorigheid binnen de woonzorgcentra, besparingsresultaten oplevert. Zo bespaarden de deelnemende zorghuizen tijdens de Energiestrijd gemiddeld 15 procent op hun energielasten.

40 miljoen euro

In het kader van het rapport heeft Habion onderzoek gedaan naar hun gehele woningvoorraad van 76 huizen. Habion directeur Peter Boerenfijn zegt: “Wanneer we de cijfers van de Energiestrijd doorvertalen naar alle Habion-huizen, dan is een besparing mogelijk die jaarlijks kan oplopen tot 1,6 miljoen euro. Wanneer we dit extrapoleren naar alle 1900 zorghuizen in Nederland zou er 40 miljoen euro beschikbaar kunnen komen wanneer die zorghuizen -zonder voorinvestering en met behoud van comfort-  een verlaging van de energiekosten met 20 procent realiseren. Dit geld kan dan direct gebruikt worden om meer energiebesparende maatregelen door te voeren”.

Prijs-kwaliteitverhouding

De besparingen werden, zonder investeringen, op eenvoudige wijze gerealiseerd met bewustwording, gedragsverandering en verfijndere instelling van de collectieve installaties. Succesvolle maatregelen zijn onder meer:

    1. Nachtverlaging toepassen op collectieve verwarmingsinstallaties
    2. Beperking van de verlichting in de algemene ruimten
    3. Afzonderlijke dag- en nachtinstellingen voor luchtbehandeling en luchtbevochtiging
    4. Nazien instellingen voor optimaal gebruik cv-installatie

2 vliegen in 1 klap

Naar aanleiding van hun ervaringen tijdens de Energiestrijd bekijkt zorginstelling Laurens, waar deelnemend woonzorgcentrum Arcadia deel van uitmaakt, of ze deze manier van besparen de komende jaren kan uitrollen over al haar 50 (woon-)zorgcentra in Rotterdam. Voor Habion is dit onderzoek het ideale startsein om, samen met Urgenda, alle zorghuizen die de corporatie bezit op te roepen mee te doen om zoveel mogelijk energie te besparen. Boerenfijn: “We slaan twee vliegen in één klap. In een tijd met stijgende huren en dalende pensioenen is het goede nieuws dat zorghuizen en hun bewoners op eenvoudige wijze op kosten voor gas en elektra kunnen besparen. Het is bovendien goed voor het milieu en een voordeel voor ouderen die door de scheiding van wonen en zorg extra goed moeten letten op de prijs-kwaliteitverhouding van wonen”.

‘Samen verduurzamen’

Download hieronder het rapport ‘Samen verduurzamen’.

Bron: Habion