Rotterdamse Kunsthal duurzaam gerenoveerd met ESCo

De Kunsthal in Rotterdam wordt verduurzaamd met een Energy Service Company. Met een aantal maatregelen moet het pand, 20 jaar geleden ontworpen, 30 procent minder energie gaan verbruiken. Met de verduurzaming is een bedrag van 1,5 miljoen euro gemoeid.

Duurzaam gerenoveerd

Kunsthal, Hal 2 en Designgalerij, foto Jeroen Musch kopieDe Kunsthal is 20 jaar geleden ontwerpen door de vermaarde Rotterdamse architect Rem Koolhaas, oprichter van OMA. Er is een akkoord bereikt om ieder geval de volgende maatregelen te gaan nemen:

  • De huidige glazen gevel wordt vervangen door glas met betere isolatiewaarden.
  • De huidige technische installaties worden vervangen door moderne, duurzame installaties.
  • Het gebouw wordt opgedeeld in verschillende compartimenten zodat beter gestuurd kan worden op energie, binnenklimaat en comfort.

Deze en andere aanvullende maatregelen moeten leiden tot een energiebesparing van 30 procent ten opzichte van de huidige situatie.

Eneco ESco

Eneco ESCo gaat garanties afgeven wat betreft het onderhoud en energiebesparing. Eneco investeert vooraf 1,5 miljoen euro in het project en wordt over een periode van 15 jaar door de huurder van het pand terugbetaald uit de energie – en onderhoudsbesparingen. Bram Poeth, directeur Eneco Energy Service Company (ESCO): “Wij kennen het pand van de Kunsthal goed. Het is een tamelijk complexe locatie die om hele specifieke maatregelen vraagt. Het gebouw is ontworpen op mooiheid en niet op zuinigheid. We gaan alle installaties onder de loep nemen en zo nodig vervangen, zorgen voor een betere isolatie en optimale energiehuishouding. Dat alles moet de komende vijftien jaar resulteren in substantieel lagere huisvestingslasten.”

Betrokken partijen

Bij de verduurzaming zijn tal van partijen betrokken:

  • De Stichting Kunsthal Rotterdam (huurder)
  • Gemeente Rotterdam (eigenaar)
  • Dura Vermeer (bouwer)
  • Roodenburg (installateur)
  • Eneco (energiebedrijf)
  • Moneco (‘smart maintenance manager’)
  • OMA (architect)

1 februari 2014 moet de Kunsthal weer opengesteld worden voor publiek.

ESCo-financieringsmodel

De gemeente Rotterdam heeft als pionier al eerder opgedaan met het ESCo-model bij de verduurzaming van een aantal zwembaden. Uit dat project bleek dat een goede voorbereiding en selectie van de juiste panden een ESCo-project kan maken of breken. Om met een ESCo, in dit geval Strukton, 9 zwembaden te verduurzamen, was geen onverdeeld succes. Gaandeweg het traject kwam de gemeente Rotterdam erachter dat 2 van de 9 zwembaden op de slooplijst stonden. Dit zette direct het project onder druk. Alle berekeningen en daarmee de terugverdiencapaciteit van de ESCo, gingen namelijk uit van 9 gebouwen en niet van 7 gebouwen. Het gevolg is geweest dat de opbrengsten minder zijn dan eerder geraamd.
In dit geval gaat het bij de Kunsthal om een losstaand gebouw en is dit risico niet aanwezig.

Interview gemeente Rotterdam

Lees hier deel 1 en deel 2 van het interview dat Platform Duurzame Huisvesting had met de gemeente Rotterdam over de verduurzaming van de gemeentelijke zwembaden:
Deel 1: Maasstad pioniert met ESCo-model
Deel 2: 8 aanbevelingen voor een ESCo-contract

Bron: Energievastgoed.nl
Foto: persbeeld Kunsthal, foto Jeroen Musch