Opinie: Gastvrijheid van wereldklasse


Door Gerben van Dijk – Het is vakantietijd! Dat betekent voor veel mensen: er op uit. In eigen land of daarbuiten. En voor anderen: gebruik maken van de rust en buffelen aan projecten thuis of op kantoor. Waar u ook komt, mag ik u vragen deze zomer eens te letten op de gastvrijheid die u ervaart, … of juist het gebrek eraan. Nee, u leest nu geen blog die per ongeluk op de verkeerde website is beland. Gastvrijheid en gebouwen hebben alles met elkaar te maken.

Gastvrijheidseconomie

Wist u dat we in Nederland een gastvrijheidseconomie hebben? Ik kende het woord nog niet, totdat ik begin juli hoorde dat het Topteam Gastvrijheidseconomie gepresenteerd werd. Het Topteam gaat voor gastvrijheid van wereldklasse. Daarin ligt erg de focus op toerisme, recreatie, horeca en vrije tijd, maar gastvrijheid is natuurlijk veel breder dan dat. Hoe welkom voelt u zich in uw gemeentehuis, of op een stopplaats langs de snelweg? Ook mensen in hun werkomgeving vragen steeds meer om gastvrijheid. De verhuurder van de toekomst is een hotelier en de bedrijven en hun medewerkers zijn gasten. Dat vraagt iets van een gebouw en zijn omgeving.

Duurzaamheid en gastvrijheid

In de bouwsector gaat het vaak duurzaamheid, regelgeving en nog meer over productie en prijs. Waarom niet of nauwelijks over gastvrijheid? In het 1e Forum Utiliteitsmarkt van Vernieuwing Bouw spraken we onder andere over de vraag wat waardevolle gebouwen zijn. We kwamen op:  betekenisvolle gebouwen met identiteit en karakter, iconen wellicht. Maar vooral gebouwen voor mensen. Gastvrije gebouwen die je welbevinden bevorderen, functioneel kloppen en daardoor prettig te gebruiken zijn.

Crossover naar vastgoed?

Het Topteam Gastvrijheidseconomie wil graag cross-overs met andere sectoren verkennen. Daarnaast ze zijn op zoek naar bouwstenen om de gastvrijheid van wereldklasse te kunnen realiseren. Dat lijkt me een uitgelezen kans voor de bouwsector, zowel voor gebouwen als voor infrastructuur. Pakken we die handschoen op?

Een gastvrije zomer gewenst. Ik ben benieuwd naar uw ervaringen.

Gerben van Dijk is procesmanager bij Vernieuwing Bouw.