Demontabel gemeentehuis wint architectuurprijs

De gemeente Brummen (Gelderland) is de winnaar van de Award Duurzame Architectuur voor de duurzame verbouwing en nieuwbouw van hun gemeentehuis. De prijs is uitgereikt tijdens het event Green Buildings Holland 2013. Samen met RAU Architecten heeft wethouder Frans Bruning namens de gemeente de prijs in ontvangst genomen in de RAI in Amsterdam.
De tweede prijs ging naar de verduurzaming van een monumentale villa Huis de Witte Roos in Delft, in gebruik van de stichting de Witte Roos.

Verduurzaming gemeentehuis Brummen

brummenrauHet Brummense gemeentehuis uit 1890 is succesvol verduurzaamd door architectenbureau RAU en bouwconcern BAM. Bijzonder is dat 90 procent van het gebouw demontabel is, zodat de materialen weer te hergebruiken zijn. Wethouder Bruning van de gemeente zegt over de prijs: “We zijn trots op ons vernieuwde onderkomen, dat we in uitstekende samenwerking met BAM Utiliteitsbouw en RAU Architecten hebben gerealiseerd. Met Thomas Rau hebben we een toonaangevende architect weten te strikken met zeer innovatieve ideeën. BAM Utiliteitsbouw heeft de klus uitgevoerd en eind maart is het project opgeleverd. Er is gebouwd met veel duurzame materialen, gaan we zuinig om met energie en maakt onze organisatie
efficiënt gebruik van de ruimte door flexibel te werken”. Zie hieronder enkele impressies van de verduurzaming.

396_N9_webview

396_N1_webview

ARC13 Oeuvre Award

Deze week werd ook bekend dat architect Thomas Rau de ARC13 Oeuvre Award heeft gewonnen. De ARC13 Oeuvre Award wordt jaarlijks toegekend aan een architect of een persoon uit een aanverwante discipline die een vakmatige bijdrage levert aan het verbeteren van de kwaliteit van de gebouwde omgeving. De prijs is een initiatief van de redactie van de Architect.

Negen nominaties

De volgende negen projecten waren genomineerd voor de prijs:

  1. Gemeentehuis Brummen (RAU architecten en gemeente Brummen)
  2. Huis de Witte Roos Delft (Stichting de Witte Roos)
  3. Duurzaamheidsfabriek Dordrecht (RAU architecten)
  4. Koopmans Bouwgroep Enschede (Koopmans Bouwgroep)
  5. Schneider Electric Hoofddorp (Schneider Electric)
  6. TNT Centre Hoofddorp (Paul de Ruiter architecten)
  7. UPC Leeuwarden (Paul de Ruiter architecten)
  8. Hitachi Data Systems Zaltbommel (Hitachi Data Systems)
  9. Gasloze woonwijk Breecamp Zwolle (Unica).

Jury

De award wordt uitgereikt aan een groot of klein gebouw waar een relatief grote verbetering van de duurzaamheid is bereikt. “De genomineerden hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan en hebben goed begrepen dat duurzaamheid leidt tot economische groei”, aldus Bram Adema, secretaris van de jury. De jury bestaat daarnaast uit professor Anke van Hal (DGBC), Hidde van der Kluit (Facility Management Nederland) en Willem Lageweg (MVO Nederland), Titia Siertsema (UNETO-VNI) en Gijs Verweij (voorheen Wereldhave).

Bron: Energievastgoed.nl
Foto’s: architectenbureau RAU