DGBC: “Kantoren met groen energielabel energiezuiniger”

Kantoorgebouwen met een groen energielabel verbruiken minder energie dan kantoren zonder groen energielabel. Dit blijkt uit gegevens van de Dutch Green Building Benchmark (DGB-Benchmark), gelanceerd door Platform-lid Dutch Green Building Council.

Energielabel en energieprestaties

DGB-Benchmark.jpg__thumbVolgens Stefan van Uffelen, directeur van de Dutch Green Building Council, geeft een theoretisch energielabel ‘een redelijk goed beeld van de werkelijke energieprestaties’. Van Uffelen: “Maar we zien ook dat het gebruik zwaarder op de energieprestatie drukt dan we aanvankelijk dachten. Natuurlijk spelen gebruikstijden eveneens een grote rol in hoe energiezuinig een kantoorgebouw is.”

DGB-Benchmark

In de DGB-Benchmark staan basiskenmerken zoals de bezettingsgraad en de gebruikstijden. De tool moet eigenaren en gebruikers in een oogopslag inzicht geven in de energieprestaties van een pand. De tool is een initiatief van de Dutch Green Building Council, bbn adviseurs, CFP, Cofely Energy Solutions, INNAX en NSI. Voor de ontwikkeling is samengewerkt met een breed scala aan partijen uit de markt van beleggers, gebruikers, beheerders, meetbedrijven en energieleveranciers. Dit om een zo breed mogelijke afspiegeling van de markt te verkrijgen.

Energieprestaties en bezettingsgraad

In de onderstaande twee afbeeldingen wordt duidelijk wat de impact is van een (groen) energielabel op energieprestatie en bezettingsgraad. In afbeelding 1 zijn boxplots weergegeven per energielabel. Daarin valt op dat de spreiding binnen een labelklasse ook groot is, maar de verschillen in de mediaan tussen de labelklasse weer relatief klein is. Het vertoont weinig overeenkomst met de theoretische prestatie van het energielabel.

afb1benchmark

In afbeelding 2 zijn de gebouwen weergegeven op bezetting afgezet tegen het gemeten energie-intensiteit en energielabel. In de metingen valt op dat gebouwen met een volledige bezetting vaker een groener energielabel hebben dan de gebouwen in de overige categorieën.

afb2benchmark

Download Dutch Green Building Benchmark 2012

Download / lees hier het complete benchmark-rapport.

Bron: Dutch Green Building Council Foto: Platform-voorzitter Maarten Dansen (DGBC) presteert de benchmark tijdens het GRESB Results Event.