Gemeentelijk vastgoed: 210 miljoen besparingspotentieel per jaar

Elk jaar kan er 210 miljoen euro bespaard worden op de exploitatie van gemeentelijk vastgoed. Dat kan met maatregelen die zich binnen vijf jaar terugverdienen. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Verduurzamen van gemeentelijk vastgoed en de mogelijke rol van ESCo’s’ dat AgentschapNL door Van Kempen Onderzoek en Advies heeft laten uitvoeren.

Gemeentelijk vastgoed

agnlescoVerduurzamen levert gemeenten niet alleen besparingen op energie, CO2 en geld, maar leidt ook tot betere gebouwen en een positief effect op de leefomgeving. Gemeenten geven er het goede voorbeeld mee, en kunnen zo beleid (EPBD, Wet Milieubeheer, Duurzaam Inkopen) uitvoeren en hun klimaatambities waarmaken.

Onderzoek

Daarbij staan de gemeenten wel voor keuzes: de verduurzaming zelf organiseren, financieren en uitvoeren of dit uitbesteden aan bijvoorbeeld een ESCo. Hoe pakken gemeenten dit aan? Hiervoor zijn diepte-interviews gehouden met negen koploper-gemeenten en negen experts, over opties voor het verduurzamen van vastgoed en het organiseren en financieren daarvan. Belangrijkste conclusie is dat het niet zozeer een technische uitdaging betreft, maar vooral een organisatorisch veranderingsproces, wat vraagt om een nieuwe mindset bij alle betrokken.

Nieuw: Instrumentenvergelijking

De Instrumentenvergelijking Verduurzaming Gemeentelijk Vastgoed biedt een overzicht van 15 bestaande instrumenten voor het verduurzamen van gemeentelijk vastgoed. Het betreft actuele instrumenten die veel door gemeenten worden gebruikt. Het overzicht helpt gemeentelijke beleidsmedewerkers en hoofden vastgoed en gebouwbeheer bij het bepalen welk instrument het beste aansluit op hun praktijk. De instrumenten gaan over vastgoedbeheer, energieprestatie, duurzaamheid, klimaatbeleid, beheer en onderhoud en monitoring. De Instrumentenvergelijking is gemaakt door AHB Consultancy in opdracht van Agentschap NL.

Download

Download / lees hieronder het onderzoek ‘Verduurzamen van gemeentelijk vastgoed en de mogelijke rol van ESCo’s’.

Bron: AgentschapNL


Een antwoord op “Gemeentelijk vastgoed: 210 miljoen besparingspotentieel per jaar”