Interview Lidl: “Driekwart van onze filialen heeft geen gasaansluiting”

De Duitse supermarktketen Lidl opende in juni dit jaar een nieuw, duurzaam distributiecentrum in Heerenveen. Het gebouw, dat geldt als een van de duurzaamste gebouwen van Nederland, kreeg een BREEAM-NL Nieuwbouw Oplevercertificaat (Excellent) van de Dutch Green Building Council (DGBC). Marcel Ganzeboom, hoofd Bouwzaken bij Lidl Nederland, geeft aan Platform Duurzame Huisvesting uitleg over het project.

Met welk duurzaam ambitieniveau zijn jullie het project gestart en wat is het resultaat nu achteraf?
Ganzeboom: “Wij zijn gestart met het doel een zo duurzaam mogelijk distributiecentrum te bouwen. Onze standaard bleek destijds al een BREEAM waardering van drie sterren te krijgen. Dankzij een intensieve en constructieve samenwerking met onze partners bleek een vier sterren BREEAM oplevering mogelijk te zijn. Het vier sterren BREEAM-NL Nieuwbouw Oplevercertificaat (Excellent) toont aan dat LidI bij oplevering het meest duurzame distributiecentrum van Nederland heeft gebouwd met een energieprestatieverbetering van meer dan 70 procent t.o.v. het huidige bouwbesluit. Dit pand behoort tevens tot de 5 procent meest duurzame gebouwen in Europa”. 

Wat is de reden geweest om met BREEAM te gaan certificeren?
distributiecentrum-lidl_01 (1)Ganzeboom: “Duurzaam ondernemen is een logisch gevolg van ons discountprincipe. Duurzame bouw en energiebesparing vormen daar een onderdeel van. Voor het distributiecentrum in Heerenveen geldt dat Lidl zowel ontwerper, opdrachtgever alsook eindgebruiker is. Dat betekent dat dit distributiecentrum vanuit het gebruikersperspectief is ontwikkeld. Een duurzaam gebouw betekent tevens een energiezuinig, veilig en comfortabel gebouw dat ook op lange termijn goed zal functioneren.
Lidl had de ambitie om een uiterst duurzaam distributiecentrum te bouwen en dat tevens te laten certificeren door een onafhankelijk instituut. Wij hebben meerdere certificeringsmethodieken afgewogen en uiteindelijk geconcludeerd dat BREEAM de meest complete en integrale methodiek is om de inspanningen met betrekking tot duurzame bouw te kunnen beoordelen”.

Wat zijn jullie positieve en minder positieve ervaringen met BREEAM?
Ganzeboom: “BREEAM is met negen belangrijke categorieën de meest complete en integrale methodiek om de inspanningen met betrekking tot duurzaam bouwen te kunnen beoordelen. Door het toepassen van BREEAM is ook onze scope met betrekking tot duurzaam bouwen weer verbreed. Een minder positieve ervaring met BREEAM heeft betrekking op het feit dat de locatie een belangrijke factor betreft in de totaalscore. Als logistiek distributiecentrum van 46.000 m2 is het bijvoorbeeld erg lastig om bij een openbaar vervoersknooppunt te zitten. Om die reden hebben we in goed overleg met de betreffende busmaatschappij en gemeente Heerenveen een nieuwe bushalte voor het distributiecentrum geplaatst”.

Wat kom je in de praktijk tegen als je gaat verduurzamen? Kortom, wat zijn de ‘lessons learned’?
Ganzeboom: “Veel duurzame maatregelen zijn gedurende de ontwerpfase makkelijker door te voeren dan in de uitvoeringsfase. Dus ook voor dit project geldt dat het belangrijk is om tijdig te beginnen”.

Wat zijn de investeringen geweest, gesplitst naar bouwkundige en duurzame maatregelen?

Ganzeboom: “De oppervlakte is 46 duizend vierkante meter. De totale investering is 42 miljoen euro geweest. Er werken 312 medewerkers in het distributiecentrum”.

Wat zijn de energie – en CO2-besparingen en terugverdientijden van de maatregelen? 
Ganzeboom: “We hebben een energieprestatieverbetering gerealiseerd van meer dan 70 procent t.o.v. het huidige bouwbesluit. De eerste monitoringsresultaten laten zien dat wij meer dan 20 procent energiebesparing realiseren t.o.v. onze andere distributiecentra. Voor alle duurzame maatregelen zijn andere terugverdientijden berekend. Dit varieert van een korte terugverdientijd voor de WKO in combinatie met de CO2 koelinstallatie en vloerverwarming tot een langere terugverdientijd voor bijvoorbeeld de 2300 PV panelen die op dit moment op het dak van het distributiecentrum geïnstalleerd worden.
Er zijn ook voldoende maatregelen die niet worden terugverdiend maar die ons distributiecentrum wel een stuk duurzamer maken en bijdragen aan een milieuvriendelijke, comfortabele en veilige werkomgeving”.

Hoe is de nazorg geregeld? Wordt het gebruik / gedrag in het gebouw bewaakt / gemonitord?
Ganzeboom: “Wij hebben een installatieadviseur die de prestatie van installaties ook na oplevering beoordeelt en bewaakt. Door ervoor te zorgen dat de systemen ook daadwerkelijk volgens de ontwerpeisen functioneren, wordt niet alleen het comfort van gebruikers verhoogd, maar wordt ook zeer veel energie bespaard. Tevens verhoogt het de bedrijfszekerheid.
Er vindt ook een actieve monitoring plaats op het gebied van energieverbruik. Per kwartier kunnen wij het verbruik van elektriciteit en water analyseren en benchmarken met onze andere distributiecentra”.

Wat voor aanbevelingen zou je andere eindgebruikers/huurders meegeven als ze een vergelijkbaar project starten?
Ganzeboom: “Veel duurzame maatregelen zijn tijdens de ontwerpfase zijn makkelijker door te voeren dan in de uitvoeringsfase. Een goed team samenstellen van partners die elkaar verder kunnen en willen brengen en die ‘altijd de beste willen zijn’.”

Wat is uw favoriete duurzame gebouw / project?
Ganzeboom: “Lidl heeft al meerdere filialen gebouwd volgens de maatlat van Agentschap NL ‘Zeer duurzaam utiliteitsgebouw’. Deze maatlat kenmerkt zich door de toepassing van diverse duurzame technieken. Daarnaast heeft Lidl meerdere filialen voorzien van duurzame energieopwekking middels zonnepanelen en een groendak. Het Lidl-filiaal in Weert bijvoorbeeld is voorzien van 290 zonnepanelen en elektrische oplaadpunten voor auto’s en fietsen.
Wij passen in alle nieuwe en verbouwde filialen enkel energiezuinige verlichting toe en we maken gebruik van zeer energiezuinige koelmeubelen. Producten die niet gekoeld hoeven te worden, plaatsen we niet in de koeling. Sinds vijf jaar hebben wij in al onze nieuwe en verbouwde filialen geen gasverbruik meer door de toepassing van elektrische warmtepompen. Dit betekent dat al meer dan 75 procent van onze filialen géén gasaansluiting heeft. Allemaal initiatieven die eraan bijdragen dat wij onze klanten niet alleen nu, maar ook in de verre toekomst ‘de hoogste kwaliteit, voor de laagste prijs’ kunnen bieden”.

Betrokken partijen

De volgende partijen zijn betrokken bij de verduurzaming van het Lidl-distributiecentrum:

  • Aannemer: Van de Ven
  • BREEAM Expert: Nieman Raadgevende Ingenieurs
  • Installatie-advies/ontwerp: SchreuderGroep / Drost Technisch Beheer
  • Ontwerp bodemenergiesysteem: SchreuderGroep / Drost Technisch Beheer i.s.m. Lidl
  • Een W-installaties: Kanters Elektro (E) en Van Bon (W)
  • WKO Bronnen: ETN
  • Koudetechniek: Van Kempen Koudetechniek
  • Ventilatiesysteem: Van Bon
  • Lichtadvies: Philips

Foto-impressie

Bekijk hieronder een foto-impressie van het gebouw.

distributiecentrum-lidl_02
distributiecentrum-lidl_03distributiecentrum-lidl_04distributiecentrum-lidl_06distributiecentrum-lidl_07

 

Foto’s: FKG Architecten