Top 5 meest duurzame BREEAM-NL gebouwen

Wat zijn de meest duurzame nieuwe opgeleverde gebouwen van Nederland volgens de BREEAM-NL methodiek? Een ranglijst van de vijf duurzaamste projecten, met per project de procentuele totaalscore via deze certificering. Opvallend is dat de meest uit de ranglijst dit jaar het BREEAM-NL certificaat ontvangen.

1. Venco Campus, Eersel (*****: 85,29 % score)
vencocampus_luchtfoto_thumbDe Venco Campus is allereerste project bekroond met een vijf sterren BREEAM-NL Nieuwbouw Oplevercertificaat. Het certificaat werd uitgereikt tijdens de Dutch Green Building Week. Het gebouw is ei-vormig en staat in het Brabantse Eersel. Het dak is compleet belegd met zonnepanelen. Ook heeft de Venco Groep, internationaal bedrijf in de pluimveehouderij, eigen installaties toegepast in het gebouw. Volgens de DGBC is er in Eersel ‘compromisloos verduurzaamd’.

2. De Monarch II in Den Haag (****: 79,90%)
In het Beatrixkwartier in Den Haag staat het statige kantoorgebouw De Monarch II. Bij het ontwerp van het 19.000 vierkante meter grote pand en de installaties is rekening gehouden met duurzaamheid. De gebouwschil is goed geïsoleerd, het gebouw heeft een WKO en er wordt met bewegingsmelders voor gezorgd dat de verlichting niet onnodig brandt.

De_Monarch_II_thumb

3. Enexis Regiokantoor Maastricht (****: 76,38%)
Volgens DGBC is het Enexis regiokantoor in Maastricht een ‘echte showcase van hoe je zuinig met energie om kan gaan’. Het gebouw is ook flexibel: het heeft een modulair en demontabel constructiesysteem. Bijzonder is ook het atrium. Dat werkt als een groene long voor het gebouw omdat het door de groene beplanting verse ventilatielucht oplevert.
95NON2010_Enexis_maastricht_thumb
4. Nutricia Research in Utrecht (****: 75,83%)
In het Nutricia Research gebouw in Utrecht is uitsluitend FSC gecertificeerd hout gebruikt. Daarnaast zijn de glazen gevels hoogisolerend en zorgen ervoor dat er weinig kunstlicht nodig is. Ook is het gebouw flexibel ontworpen; laboratoria zijn eenvoudig om te vormen tot kantoorruimte. Het gebouw kreeg afgelopen maand een vier sterren BREEAM-NL Nieuwbouw Oplevercertificaat.

Danone_Nutricia_Research_thumb

5. Schneider Electric in Hoofddorp (****: 75,59%)
In Hoofddorp is op en om Park 20|20 een grote verzameling duurzame BREEAM-NL projecten te vinden. Het gebouw voor Schneider Electric behaalt hier de hoogste score. Dat komt onder andere door de talloze energiebesparende technische innovaties die in het gebouw zijn verwerkt. Bijvoorbeeld waterloze urinoirs, water- en energiemeters en slimme verlichting.
33NON2010_Schneider_Electric_thumb

De complete top 10 is te bekijken op de website van Dutch Green Building Council.

Bron: Dutch Green Building Council