Case – Toren Overhoeks wordt hypermoderne ‘creatiehub’ (selectie 2013)

Overhoeks, de leegstaande toren tegenover Amsterdam Centraal station aan de overkant van het IJ, wordt ontwikkeld als een hypermoderne werk – en recreatiehub. Het gebouw, waar eerst Shell Research in was gevestigd, stond sinds 2009 leeg. Vastgoedontwikkelaar Lingotto, evenementenorganisator ID&T en nachtclub Club Air gaan het gebouw en de omliggende omgeving nieuw leven inblazen. Duurzaamheid speelt bij de herontwikkeling van het gebouw en het gebied een belangrijke rol. Deze casebeschrijving richt zich primair op de bouwkundige en duurzame maatregelen die zullen worden getroffen.

Doelstelling

01-940x529Medio 2015 moet er in het gebouw (16.000 m2) maar liefst twee clubs gerealiseerd zijn, een panoramabar, een zeventig meter hoog sky deck, geluidsstudio’s, een hotel en een aantal kantoren, waaronder die van ID&T. Twenty4 Amsterdam kiest niet voor één hoofdfunctie maar de ruim twintig lagen van de toren bieden een gevarieerde mix van activiteiten. De huidige toren wordt met bijna 3.000 m2 bvo uitgebreid door: extra programma onder de luifel, meer ruimte op de eerste verdieping en in de kelder van het paviljoen en door drie terrassen op verschillende niveaus.

Bestemmingen

In onderstaand plaatje is te zien welke bestemming de verdiepingen krijgen.

foto-twenty4amsterdam

Bouwkundige aanpassingen

Volgens de betrokken partijen zijn vooral ‘de hoofddraagconstructie van het gebouw met de flexibele, open vloer-velden, de compacte kern en alzijdige oriëntatie belangrijke kwaliteiten om opnieuw te benutten. Met een intensief, multifunctioneel programma en openbaar karakter, zal het gebouw veel intensiever dan voorheen worden benut’. De volgende elementen worden aan het gebouw bouwkundig aangepast of toegevoegd:

 1. Vervanging van de luifel
 2. Toevoeging van een transparant volume onder de luifel
 3. Vervanging van de bestaande gevel
 4. Realiseren van een alzijdig paviljoen
 5. Toevoeging van een ondergrondse zaal
 6. Verduurzaming van het gebouw

1655g-Overhoeks-doorsnede-0001-940x529

Duurzaamheidsmaatregelen

Welke duurzaamheidsmaatregelen gaan de partijen treffen?

 • Reduceren van energiegebruik en CO2-uitstoot
 • Een comfortabel, gezond en inspirerend gebouw
 • Beperking van afval en gebruik van duurzame materialen
 • Duurzame mobiliteit
 • Reductie van watergebruik
 • Vervanging van de gevel, aanbrengen van nieuwe gevelisolatie
 • WKO-systeem
 • Zonnepanelen
 • Warmteterugwinning
 • LED verlichting en vermindering van energie voor ventilatie door de benutting van de wind.

Op de website van Twenty4Amsterdam staat nog geen certificeringsniveau genoemd.

Interview ID&T oprichter Duncan Stutterheim

In onderstaand interview met 7Ditches gaat ID&T-oprichter Duncan Stutterheim in op zijn keuze om de Overhoeks te toren als toekomstige werk – en recreatieplek te ontwikkelen. Fragment over het vastgoedproject begint bij 25:14 minuten. Enkele quotes uit het gesprek:

“Ik heb in New York gewoond. Daar was kantoorruimte niet te betalen, maar je hebt wel veel creatieve mensen. Die komen naar de stad en werken in al die koffietentjes. Ik zou heel graag in de plint daar een heel grote werkvloer maken. Met goede koffie, goed internet. Gratis werken de hele dag. Verdien je iets en wil je een meeting, dan verhuren we die”.

“Wij van ID&T gooien de kantine uit het pand. Eigenlijk vind ik dat geen enkel bedrijf binnen de nieuwe toren een kantine op haar eigen vloer mag hebben. Er werken 400 tot 500 per dag. Die komen op 1 verdieping om de dag te beginnen met koffie en elkaar te ontmoeten en samen te lunchen. Zo willen een grote hub creëren van creatie, nachtleven, studie, video, internet, design”.

“Het knappe aan dit project is dat het al compleet verhuurd voordat het herontwikkeld wordt. We komen echt meters tekort. We hebben allemaal aanvragen van mensen binnen die zien ‘ik wil ook in een omgeving werken waar het gewoon gaaf is’. Lingotto heeft het financieel doorgerekend en het ziet er heel gezond uit”.

Bronnen: Twenty4Amsterdam / 7Ditches