Kunsthal vlot vernieuwd met Esco-constructie

De Kunsthal Rotterdam geldt als een van de populairste culturele instellingen in Rotterdam met 25 tentoonstellingen en 180.000 bezoekers per jaar. Het pand, opgeleverd in 1992, is destijds niet ontworpen volgens de huidige eisen van duurzaamheid. Voor de Kunsthal zijn de energielasten sinds 2005 fors gestegen, waardoor een grondige renovatie noodzakelijk werd. Een consortium van energiebedrijf Eneco, bouwconcern Dura Vermeer en installateur Roodenburg hebben het gebouw in korte tijd duurzaam gerenoveerd.

De gebruiker: Kunsthal

Schermafbeelding (13)Emily Ansenk, directeur van de Kunsthal, zegt over het project: “Het idee om te verduurzamen is samen met de gemeente, eigenaar van het pand, ontstaan in 2009. Aanleiding is een forse stijging van de energielasten. In 2005 waren de lasten 100.000 euro. In 2009 is dit gestegen naar 256.000 euro. Bij het toenmalige ontwerp, door de vermaarde architect Rem Koolhaas, speelde duurzaamheid een ondergeschikte rol. De entree,  ontvangstruimte en expositiehallen zijn één grote klimaatruimte. Bezoekers kunnen in één keer doorwandelen. Dat is misschien gebruikersvriendelijk, maar het heeft wel forse energiepieken tot gevolg”.

De kwartiermaker van de Energy Service Company: Eneco

Bram Poeth, managing director van Eneco Shared Energy Solutions, legt de achtergrond van het Esco-contract uit: “Op basis van van de financiële mogelijkheden en de gebruikerswensen hebben we – in fases – een pakket van maatregelen samengesteld (zie onderstaand kader, redactie). In een periode van 15 jaar wordt er een jaarlijkse energiebesparing van 25 procent gerealiseerd ten opzichte van de bestaande situatie. Uit het gemiddelde van de energielasten sinds 2005 kwam 25 procent als ‘baseline’ als cijfer gerold. Voor de energiebesparing betaalt de Kunsthal de komende 15 jaar een vaste prijs aan exploitatielasten. Het consortium krijgt een vergoeding, gebaseerd op de totale exploitatie, onderhoud en installaties”.

Maatregelen Kunsthal Rotterdam

Bij de Kunsthal zijn de volgende maatregelen toegepast:

  • Vervanging van de bestaande glasgevels door HR++ glas
  • Aanbrengen van LED-armaturen
  • Vernieuwen van bestaande installaties
  • Isolering van het dak
  • Energie-efficiënte compartimentering
  • Duurzame daktuin


Het oude pand had volgens Poeth een dieprood energielabel. De Kunsthal gaat na de renovatie in februari 2014 weer open met een energielabel C in de boeken.
Het totale budget van het project is 6,2 miljoen euro waarvan 1,5 miljoen euro naar energetische maatregelen gaat. In het project participeren ook bouwconcern Dura Vermeer en installateur Roodenburg.
De ambitie van een energielabel A+ is een ‘meerjarenplan’, aldus Poeth, ook omdat ‘duurzaamheid hand in hand moet blijven gaan met betaalbaarheid’.

Binnenklimaat

Ansenk heeft het project als positief ervaren: “We zijn blij dat marktpartijen willen investeren in de kunst en cultuur sector. Voor kunst is het essentieel dat de klimaatinstallaties 24 uur per dag optimaal werken. In slechts 6 maanden tijd is er een beter en sprankelender pand neergezet met slimme, eigenlijk onzichtbare technieken. Het energieverbruik van elke ruimte kan in de nieuwe situatie apart worden gemonitord en gestuurd. Dat is winst. Ook ben ik blij dat ons auditorium nu seperaat gehuurd kan worden en dat we elke ruimte flexibeler kunnen gebruiken”.

Louterende ervaring

Volgens Poeth is de vernieuwing van de Kunsthal een louterende ervaring geweest. Poeth: “Het fenomeen Esco is voor ons relatief nieuw. Het is een proces van geven en nemen geweest waarbij gebruikerswensen en betaalbaarheid hand in hand moesten gaan. In iets meer dan 1 jaar tijd hebben we als consortium een behoorlijke prestatie geleverd. Mede door deze ervaring hebben we weer een nieuw Esco-contract in de wacht gesleept met hetzelfde consortium (voor zorgorganisatie Amstelring in de regio Amsterdam wordt 120.000 m2 via een Esco aangepakt, redactie)”.

Foto-impressies renovatie

Hieronder een aantal impressies van de renovatie.

Schermafbeelding (9)

 

Schermafbeelding (10)

 

Schermafbeelding (12)