KPMG: “Bodemenergie alleen succesvol met monitoring”

Het vaktijdschrift FMI, een uitgave van Facilitair Management Nederland, heeft in een themanummer Techniek aandacht besteed aan bodemenergie. Onder meer de WKO-installatie van het KPMG-hoofdkantoor in Amstelveen werd besproken. Lammert Tiesinga, service manager Facilities bij accountant KPMG, werd over deze techniek en business case geïnterviewd.

Interviewquotes

Schermafbeelding (31)Enkele quotes uit het interview:

“‘Bij mij ontstond tien tot vijftien jaar geleden de gedachte dat duurzaamheid binnen het facilitaire vakgebied steeds belangrijker zou gaan worden. Vijftien jaar geleden hadden we per pand energiecontracten en kregen we allemaal losse facturen. We hadden bovendien nog geen zicht op het verbruik. Dat is nu geprofessionaliseerd”.

“Een WKO-installatie is een nog vrij onbekend, duurzaam systeem. Het heeft een levensduur van circa dertig jaar. Exploitanten dachten in het begin dat als een WKO eenmaal geïnstalleerd en in gebruik genomen was, er niet meer naar omgekeken hoefde te worden. Niets is minder waar gebleken. Het succes van een WKO wordt juist bepaald door goede monitoring op de juiste werking en verbruik”.

“Een WKO-installatie is duurzamer dan reguliere installaties, maar er zijn veel componenten waar je rekening mee moet houden. Onder ander de twee grote waterbronnen – warm en koud -, en om water omhoog te halen heb je energie nodig. Je verbruikt dus elektriciteit om het op te pompen. En als het te koud is, dan heb je gas nodig om bij te warmen. Die kosten zitten allemaal in het tarief van de WKO. Maar het kost tijd en energie om de waterbronnen en de afstemming stabiel te krijgen. Je moet het constant monitoren en bijstellen”.

Artikel FMI

Lees hier het complete artikel.

Lees ook het themanummer van FMI over Thermisch Comfort.

Met dank aan FMI.