Rob van Bergen: 3 redenen waarom ik de Warme Truiendag niks vind

Door Rob van Bergen (ISSO) – Op vrijdag 7 februari is het Greenchoice Warme Truiendag. Het idee is simpel, zegt bedenker Klimaatverbond Nederland gelukkig zelf al. Op die dag trekken de actievoerders allemaal een warme trui aan, zetten de verwarming lager en besparen, beweert Greenchoice, 7 procent energie per graad en dus 7 procent CO2 uitstoot.’ Om deze nationale energiebesparingsactie sla ik mijn ogen ten hemel.

Warme Truiendag

robvanbergen-e13794200708531Ik vind het niks, die Warme Truiendag, en daarmee begeef ik me op glad ijs. Hoe kun je daar nou op tegen zijn, tegen zo’n National Feel Good Day met hoge knuffelfactor. Het succes liegt er ook niet om. Warme Truiendag heeft toch maar even geleid tot een hernieuwde salonfähigkeit van de eerder verafschuwde Mart Smeets-truien. De kerstfolders van 2013 puilden uit van de Noorse variaties. Durf maar eens tegen die tsunami in te gaan. Toch werp ik u de handschoen toe. Ik heb drie redenen om de Warme Truiendag niks te vinden.

1 De kneuterigheid
Warme Truiendag ademt de geur van kneuterigheid. De naam appelleert aan ‘ijskoude, gezellige ouderwetse Hollandse winters’ die we al veertig jaar niet meer hebben gehad. Daarbij is de temperatuur in jonge huizen en gebouwen constant comfortabel vanwege de isolatie en de stralingswarmte van de elektrische apparatuur. Daar slaat de verwarming pas aan als het vriest.

2. Verwarming verlagen zet geen zoden aan de dijk
De thermostaat lager zetten is een goede strategie voor energiebesparing, suggereert de Warme Truiendag. Maar de actie zet totaal geen zoden aan de dijk: die ene dag de thermostaat een paar graden lager levert geen significante bijdrage op aan energiebesparing. Het goed laten isoleren van uw huis sorteert pas echt effect. Daarmee verlaagt u het energieverbruik en de -kosten, verhoogt u het wooncomfort en wellicht ook de waarde van uw huis.

3. Inboeten op comfort leidt niet tot hoger doel
De Warme Truiendag heeft ook bewustwording als doel. Een dagje ‘afzien’ levert overwinning op, is de boodschap. Een beetje zelfkwelling (een soort postchristelijke zelfkastijding) leidt ons naar een hoger doel. Totaal ongeschikt. Energiebesparing gaat niet over het inboeten op comfort. Energiebesparing gaat over efficiënt omgaan met schaarse bronnen en de transitie naar duurzame energiebronnen. Energiebesparing en verduurzaming (het eerste is onderdeel van het tweede) zijn belangrijke opgaven voor iedere bewoner van deze planeet. Juist daarom heb ik bezwaar tegen dit soort acties. Om de samenleving in beweging te krijgen, schiet een ‘simpele’ Warme Truiendag tekort.

Kortom

De structurele verandering waar we gezamenlijk voor staan, gaat wel ietsje verder dan een dagje warme trui. Mijns inziens gaat de verduurzaming van onze samenleving en economie over het nemen van positieve, structurele maatregelen, om meer te doen met minder (www.meermetminder.nl). De meerwaarde van deze benadering is een propositie die beter landt bij consumenten en bedrijven en meer resultaten kan boeken in een energiek 2014!

Rob van Bergen is directeur van ISSO. 


3 Antwoorden op “Rob van Bergen: 3 redenen waarom ik de Warme Truiendag niks vind”