Energiestrijd Zorghuizen: eenvoudig besparen zonder investeringen

Zorghuizen kunnen minimaal 10 procent op hun energierekening besparen zonder noemenswaardige investeringen. Dit blijkt uit Energiestrijd Zorghuizen, een energiebesparingswedstrijd die actieorganisatie Urgenda en seniorenhuisvester Habion vorig jaar onder vier zorghuizen hebben georganiseerd. Sommige zorghuizen hebben in een paar maanden tijd tienduizenden euro’s op hun gasverbruik bespaard.

Energiestrijd Zorghuizen

bewoners_fietsZij verwachten dat alle 76 zorghuizen van Habion in totaal minimaal 1 miljoen euro op hun energierekening kunnen besparen. De Energiestrijd krijgt een vervolg. Deze keer doen er zestien zorghuizen met de Energiestrijd Zorghuizen mee. Tot en met 21 maart 2014 hebben ze de tijd om de meeste energie te besparen.

3 tips om energie te besparen

De initiatiefnemers hebben de deelnemende zorgpartijen een aantal eenvoudige tips gegeven om energie te besparen:

Tip 1: maak afspraken over doelen
Het werkt stimulerend om samen een specifiek besparingsdoel na te streven. Communiceer je doel (bijvoorbeeld de ideale meterstand op 21 maart of je streefdoel dat je tijdens de kick-off hebt bepaald) met medewerkers en bewoners.

Tip 2: geef feedback over verbruik
Wekelijks communiceren van de meterstanden binnen je zorghuis motiveert mensen. Het laat zien dat besparend gedrag loont en stimuleert tot verdere besparing.

Tip 3: maak contact
Gedragsverandering komt eerder tot stand door interpersoonlijke communicatie, dan via een brief of folder. Maak gebruik van je energieambassadeurs en betrek activiteitenbegeleiders om mensen te enthousiasmeren.

Feitje: Wat doen de buren? Morele druk en financiële prikkels helpen niet om mensen aan te zetten tot besparing. Sociale druk wel.

Energie besparen: sociale druk helpt

In deze TEDx is Alex Laskey, oprichter en eigenaar van Opower, een bedrijf dat o.a. software ontwikkelt voor energiebesparing, aan het woord. Hij legt uit dat energiebesparing het beste werkt door sociale druk.

Rapport en filmpje Energiestrijd 2012

In 2012 deden de volgende zorghuizen met de wedstrijd mee:

  • De Gouden Leeuw, op de gelijknamige locatie in Zelhem
  • Amaris, op locatie De Kuijer in Nederhorst den Berg
  • Leger des Heils, op locatie De Linde in Dordrecht
  • Laurens, op locatie Arcadia in Rotterdam

Lees hier het rapport (PDF) van de editie 2013 en bekijk het filmpje.

Bron: Energievastgoed.nl