Winnaar IVBN-scriptieprijs ontleedt ‘split incentive’ materie

Student Luc Baas (TU Delft) heeft de scriptiewedstrijd van de Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed (IVBN) gewonnen. Baas ontving van juryvoorzitter Cor Worms (Achmea Vastgoed) een cheque van 5.000 euro voor zijn onderzoek ‘The incorporation of sustainability into the real estate investment portfolio’. Baas concludeert dat de verduurzaming van gebouwen nog in de kinderschoenen staat. De komende tijd zullen steeds meer groene gebouwen verrijzen.

‘Split incentive’

gebouwen-groenBaas, inmiddels management trainee bij CBRE Global Investors, heeft zich verdiept in een aantal vraagstukken. Is een energiezuinig kantoor meer waard dan een niet-energiezuinig kantoor? Brengt deze ook meer huur op? Welk deel van de waarde van de energiebesparing is de huurder bereid af te staan aan de investeerder of belegger? Volgens de jury is de combinatie van deze vragen een noviteit. “Dit onderzoek geeft beleggers goede inzichten in hoeverre investeren in duurzaamheid daadwerkelijk loont. Zeker ook omdat in deze studie eveneens is onderzocht welk deel van de waarde van de energiebesparing de huurder bereid is af te staan aan de investeerder of belegger”.

Energielabel

In de managementsamenvatting staan twee interessante grafieken. Baas heeft hiervoor gebruik gemaakt van cijfers van de Dutch Green Building Council. DGBC heeft voor het verzamelen van alle gegevens samengewerkt met bbn adviseurs, CFP, Cofely Energy Solutions, INNAX, Fortrus en NSI. De onderstaande resultaten bewijzen dat het energielabel een goede voorspeller blijkt te zijn voor (toekomstig) energieverbruik (figuur 1). En dat energiezuinige gebouwen meer huur opbrengen dan niet-energiezuinige gebouwen.
Schermafbeelding (60)

Schermafbeelding (61)

Greenlease

Baas besluit zijn management samenvatting als volgt: “De vraag naar groene gebouwen neemt toe. Duurzaamheid is gewoon een onderdeel van de kwaliteit van een gebouw. Ik verwacht dat de kwaliteit van duurzaam vastgoed blijft toenemen de komende decennia. Om de operationele prestaties op de lange termijn en dus de MVO-ambities van organisaties of investeringen veilig te stellen, is vanuit eigenaar en gebruiker begrip nodig voor duurzame producten zoals een Greenlease. Om dit te bereiken zijn nauwkeurige metingen van operationele geldstromen en benchmarking van duurzame prestaties van gebouwen onmisbaar”.

IVBN Scriptieprijs

Met de jaarlijkse Scriptieprijs wil de IVBN ‘bijdragen aan de professionalisering en ontwikkeling van de vastgoedbeleggingssector in Nederland’. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van 5.000 euro. Overige genomineerden ontvangen 1.000 euro. Dat waren naast Luc Baas: Using leading indicators to Forecast Real estate Returns, Christian Finders (TU Eindhoven) en The role of sense of place in retail location choices, Stefan Janssen (TU Eindhoven).

Download

Download of lees hier de scriptie ‘The incorporation of sustainability into the real estate investment portfolio’.


Bron: Energievastgoed.nl