Als vastgoedgebruiker in 5 stappen CO2-neutraal ondernemen (+filmpje)

Het Platform Duurzame Huisvesting wil graag aandacht besteden aan het 5-stappenplan naar CO2-neutraal ondernemen. Het stappenplan is samengesteld door Klimaatplein, een ondernemersplatform dat zich richt op energie-efficiëntie en duurzame energie.

CO2-neutraal ondernemen

gedragsverandering-e1365500146756Doorloop als organisatie de volgende stappen en verlaag die energierekening.

 1. Breng het energieverbruik van je organisatie in kaart
  Creëer inzicht en bewustwording door het energieverbruik van je organisatie en een specifiek product in kaart te brengen. Daarvoor is een analyse vooraf onontbeerlijk.
  Het Klimaatplein heeft een gratis calculator om je CO2-voetafdruk in een paar klikken inzichtelijk te krijgen.
 2. Bepaal hoe het energieverbruik verminderd kan worden. Ga alle facilitaire zaken af zoals verlichting, ICT, schoonmaak, afval, printpolicy etc. Breng structuur aan met de CO2-prestatieladder.
 3. Ga na hoe je zelf hernieuwbare energie kan opwekken. Overweeg zonnepanelen of participeer in een wind – of biomassaproject.
 4. Compenseer nog niet te reduceren CO2-uitstoot. De CO2-uitstoot van je wagenpark of vliegreizen kan gecompenseerd worden via allerlei initiatieven zoals Greenseat, Trees for All of Climex.
 5. Communiceer je successen met je stakeholders. Klanten, medewerkers en andere belanghebbenden weten pas van uw successen als deze bekend zijn. Creëer een marketing – en communicatiestrategie en handel er naar.

Lees ook het verhaal van Selina Roskam, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland: “15 procent energie besparen met minimale investeringen”

“Duurzaam bouwen loont”

Het Klimaatplein zet een aantal voordelen van duurzaam bouwen op een rij:

 • Het is mogelijk om tot 50 procent op energieverbruik te besparen door middel van intelligente gebouw- en installatieconcepten.
 • Installeer energiezuinige verlichting en hergebruik ruimtes en materialen.
 • Isoleer de muren, vloer en het dak van uw gebouw en maak gebruik van een hoogrendementsketel.
 • Ga zelf duurzame energie opwekken met behulp van zonne-energie en warmte-koudeopslag.

Verlichting

Ook op verlichting kan fors bespaard worden, tot maar liefst 70 procent. Het Klimaatplein geeft de volgende tips:

 • Pas energiezuinigere varianten toe om te besparen
 • Stimuleer als organisatie energiebewust gedrag (‘niet verlichten is altijd besparen’)
 • Plaats verlichting in meerdere groepen. Door bijvoorbeeld conventioneel TL-licht te vervangen kan al minstens 10 procent op de energierekening bespaard worden, afhankelijk van de grootte van het kantoor of gebouw.

Filmpje over energiebesparingstips

Het is een ouder filmpje van MKB Servicedesk, maar nog steeds relevant. In het filmpje (6:08 minuten) geven MKB’ers vele tips om op verlichting en koeling te besparen.

Bron: Klimaatplein.com