Transportbranche neemt meeste bedrijfsruimte op

De transportbranche heeft in 2013 het meeste bedrijfsruimte gehuurd of gekocht. De sector heeft een landelijk aandeel van 29 procent op basis van alle transacties. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Sprekende Cijfers Bedrijfsruimtemarkten’ van Dynamis Vastgoedconsultants en Makelaars. Het aantal transacties is in 2013 gedaald in vergelijking met voorgaande jaren. Dit heeft tot gevolg dat nog steeds veel meer bedrijfsruimte aangeboden: ruim 5,5 miljoen vierkante meter.

Transportbranche en bedrijfsruimte

dc-enschede-e1358436592508Wat zijn de resultaten van het onderzoek? Onder bedrijfsruimte wordt overigens geen kantoorruimte bedoeld, het zijn bijvoorbeeld productie – of distributiehallen.

  • Van 1 januari 2013 tot 1 januari 2014 zijn er in Nederland 1.164 bedrijfsruimtetransacties geregistreerd.
  • In 85 procent ging het om een huurtransactie en in 15 procent om een kooptransactie.
  • 29 procent van het totale transactievolume in 2013, te weten 1.317.900 vierkante meter, het meest opgenomen door bedrijven die actief zijn in de transportbranche.
  • Een kwart van het aantal opgenomen vierkante meters bedrijfsruimte wordt betrokken door bedrijven die actief zijn in de bouw en industrie.
  • Verder betreft 24 procent van het totale opnamevolume bedrijven uit de dienstensector en 22 procent uit de groothandel en detailhandel.

De dienstensector was eerder verantwoordelijk voor de grootste opname. Die plek wordt dus nu overgenomen door de transport-, de bouw – en industriesector. Vooral in de Randstad en in het zuiden is de transportsector verantwoordelijk voor het grootste opnameaandeel met respectievelijk 32 en 33 procent.

Leegstand

In totaal wordt er nog ruim 5,5 miljoen vierkante meter aan bedrijfsruimte aangeboden, 5 procent meer in vergelijking met 2012. Volgens Dynamis worden ‘diverse objecten al geruime tijd aangeboden’. De verhuurkans is hier dermate klein dat de vraagprijs zeer laag is of dat grote prijsvoordelen (‘incentives’) dienen te worden gegeven. Daarnaast worden verscheidende ruimten in aanbod slechts voorzien van tijdelijke invulling, wat uiteindelijk de beschikbare vierkante meters bedrijfsruimte hoog houdt.

Verwachting 2014

Dynamis concludeert dat de bedrijfsruimtemarkt hinder ondervindt van de moeizame economie in het afgelopen jaar, wat uiteindelijk heeft geresulteerd in een dalend opnamevolume voor 2013. Dynamis verwacht niet dat in 2014 het opnamevolume zal groeien ten opzichte van 2013. Verder blijft het totale beschikbare metrage voor een groot deel bestaan uit structureel aanbod. Mede hierdoor staan ook in de aankomende periode de huurprijzen onder druk en is de verwachting dat hoge ‘incentives’ worden toegekend.

Op de website staat nog geen link naar het complete rapport.

Bron: Dynamis
Foto: distributiecentrum in Enschede van Timberland, gecertificeerd met BREEAM-NL.