Online tool om monumenten te verduurzamen

Een Groene Menukaart die eigenaren van Amsterdamse grachtenpanden en andere monumenten helpt te verduurzamen. Stichting De Groene Grachten lanceerde onlangs deze online tool met als doelgroep zowel bedrijven als particulieren.

‘Groene Grachten’

Banner-HP-website31-680x300Achter de stichting zit hoogleraar en ruimtevaarder Wubbo Ockels. De viering van 400 jaar grachten vorig jaar was voor hem aanleiding om energiebesparing in de historische panden mogelijk te maken. “Amsterdam vierde 400 jaar grachten en ik moest denken aan de komende 400 jaar. De enige toekomst is een duurzame toekomst”, aldus Ockels. Hij richtte in 2012 Stichting De Groene Grachten op, samen met zeven andere partijen: de gemeente Amsterdam, Search BV, Liander, Philips, Stadsherstel Amsterdam, Taxand en Raedthuys. Ingenieursbureaus, architecten en aannemers sloten zich aan om het projectteam te complementeren.

Groene Menukaart

De Groene Menukaart is het resultaat van anderhalf jaar onderzoek en pilotprojecten. De menukaart werd samen met de Rijksoverheid ontwikkeld in Amsterdam, maar is overal bruikbaar. “Want”, pleit Wubbo Ockels, “als het hier op de grachten kan, dan kan het overal”. Hiermee doelt hij op de ruim 100.000 Nederlandse monumenten en 1,5 miljoen vooroorlogse woningen.

Investeringen

Wat kunnen gebruikers verwachten? Ockels: “We schotelen bezoekers vijf groene gerechten voor: isolatie, warmte, water, stroom en bespaartips. Hiermee heb je alle duurzame opties op een rij, of je nu huurder of eigenaar bent. Alle opties zijn bovendien voorzien van rekentools, regelgeving en financieringsmogelijkheden.” Uit de rekensom komt ook naar voren welke investeringen nodig zijn om te verduurzamen.

Platform Duurzame Huisvesting

Het Platform Duurzame Huisvesting en VGM NL heeft de Greenlease Menukaart gelanceerd. Deze is opgesteld door de Greendesk van vastgoedadviseur Jones Lang LaSalle. Het is een concreet vervolg op de Leidraad Green Lease van eind 2011. De tool bevordert het gebruik van Greenleases onder gebruikers en eigenaren van commercieel en maatschappelijk vastgoed.

Bron: Energievastgoed.nl