Eerste 40 installateurs halen diploma EPBD-A


40 installateurs behaalden onlangs hun EPBD-A-diploma bij exameninstelling STEK. Dit betekent dat zij een deel van de verplichte EPBD-aircokeuring voor airconditioningsystemen mogen uitvoeren. Deze keuring is sinds december 2013 van kracht.

EPBD-keuring voor klasse 1-airconditioningsystemen

EPBDGebouwbeheerders moeten airconditioningsystemen van 12 tot 45 kW die 10 jaar of ouder zijn vóór 31 december 2014 laten keuren. De 40 gediplomeerde installateurs zijn hier nu klaar voor. Zij mogen alle handelingen van de EPBD-aircokeuring uitvoeren voor klasse 1-airconditioningsystemen (12-45 kW).

‘Ik werk bij een groothandel in koeltechniek en heb samen met mijn collega het EPBD-A-diploma behaald’, vertelt André Kockelkoren van Coolmark B.V. ‘We willen deze extra service bieden aan kleine en middelgrote installateurs die zelf niet de capaciteit hebben om deze keuringen uit te voeren. Zo gaan we met de tijd mee en zijn we klaar voor de toekomst.’

Inspecteren, beoordelen en adviseren

STEK is op dit moment de enige exameninstelling voor de EPBD-examens. Het centrum voor koude en klimaat GO° ontwikkelde samen met NVKL en OTIB 2 cursussen EPBD-A die installateurs voorbereiden op het examen. Hierin leren de deelnemers onder meer inspecteren, beoordelen en advies uitbrengen. Bovendien leren ze over de wetgeving rond de EPBD-aircokeuring.

Kockelkoren: ‘Ik vond de cursus nuttig omdat ik de nieuwe richtlijnen en regels nu goed ken. Om alle keuringen te kunnen uitvoeren, willen we binnenkort ook het EPBD-B-diploma halen.’ Hiervoor kunnen installateurs zich inschrijven vanaf het 2e kwartaal van 2014. Installateurs mogen dan ook alle handelingen uitvoeren voor klasse 2- (45-270 kW) en klasse 3-systemen (>270 kW).

Meer informatie en aanmelden

Bent u zelf installateur? Haal dan ook uw EPBD-A-diploma en wijs uw opdrachtgevers op de verplichte keuringen. Kijk voor meer informatie over de cursussen EPBD-A op opleidingscentrum-go.nl. U kunt zich hier ook aanmelden. Meer informatie over de verplichte EPBD-keuring vindt u op aircokeuring.nl. Of bekijk hier de video over de EPBD-aircokeuring.

Opdrachtgever

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland voert Energielabel en Installatiekeuringen uit in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.